Борисов предложи домакинство за следваща среща на Китай със страните от ЦИЕ

Борисов посрещна китайския външен министър Ван И

България има интерес от увеличаване на китайските инвестиции у нас, от разширяване на обема и разнообразието от български продукти на китайския пазар и стимулиране на туристическия обмен, заяви премиерът Бойко Борисов по време на среща в външния министър на Китай Ван И, който е на посещение в София в петък.

Борисов предложи домакинството на страната ни за следваща среща на правителствените ръководители на Китай и страните от ЦИЕ (16+1). Според него тази инициатива за сътрудничество е важна платформа за разширяване на двустранните връзки с Китай във всички области и ефективно допълнение към отношенията ЕС-Китай.

Китайският външен министър открои като сфера за потенциални инвестиции у нас строителството. Като други възможности за задълбочаване на сътрудничеството бяха посочени селското стопанство, транспорта, културата, науката и технологиите.

На срещата беше обсъдено и развитието на транспортните коридори по Новия път на коприната в рамките на инициативата "Един пояс, един път”, съобщиха още от правителствената пресслужба.

От името на китайския премиер Ли Къцян министър Ван И е поканил Борисов да посети с българска делегация Китай. Той от своя страна също изразил желание за среща с китайския си колега, за да обсъдят конкретни проекти за практическо сътрудничество.

Споделяне

Още от Бизнес