Борисов притеснен, че кабинетът договаря нови изтребители

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "чува", че правителството ще договори в неделя закупуването на военни изтребители.

"Чувам много обезпокоителни работи, че ще подписват за военна ескадрила, а вече в най-голямата икономическа криза ГЕРБ плащаше по 300 млн. на година за военните хеликоптери, които те бяха договорили. Чувам, че на 8 юни ще договарят такива неща, вие видяхте, дори богатите държави отказаха да купуват самолети сега", каза Борисов в сряда пред журналисти.

Военният министър Ангел Найденов обяви наскоро, че "без значение от политическата обстановка" правителството ще започне проекта за закупуване на нови военни изтребители, който ще излезе най-малко 700 млн. лева.

През юни Министерският съвет трябва да вземе решение с какъв тип изтребители ще продължи да работи ВВС - дали ще заложим на ремонт и сериозна модернизация на наличните руски машини или да бъдат закупени нови.

Найденов заяви, че трябва да се заложи на втората опция и да се реши дълго отлаганият проблем. България обаче не може да си позволи да реализира едновременно и двата варианта.

Закупуването на нови изтребители е най-скъпият проект от модернизацията на армията и се очаква да надхвърли 700 млн. лева. Подготовката му започна по времето на ГЕРБ, но така и не се стигна до договор, въпреки че по неофициална информация се готвеше закупуването на втора ръка изтребители F-16 от Португалия.

Първоначалното предложение е за 8 изтребители плюс един за учебни цели, но ние се нуждаем поне от една ескадрила - на първия етап 16 до 24 бойни машини, каза министърът на отбраната.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?