Борисов се хвали със спортните зали и пред шефа на Международната федерация по художествена гимнастика

Борисов обсъди правителствената подкрепа за спорта с представители на световнот по художествена гимнастика, сн. МС

За пореден ден премиерът Бойко Борисов се похвали с построените спортни зали и правителствената помощ за спорта – този път пред президента на Международната федерация по гимнастика Моринари Ватанабе, с когото се срещна в сряда.

Ватанабе е у нас заради провеждащото се в момента в София Световно първенство по художествена гимнастика. България е домакин на още две световни първенства – по волейбол, което е разделено по фази в Руси, Варна и София, и по гребане, което е в Пловдив.

Борисов и Ватанабе са обсъдили най-вече усилията на правителството за подпомагане на българския спорт, предаде правителствената пресслужба. По думите на Борисов трите световни първенства са важни за България, тъй като я рекламират и дават добър пример за бъдещите поколения.

Премиерът изтъкнал голямата подкрепа, която срещат всички български спортове от страна на правителството и посочил, че държавата ни е вложила много средства в последните години в изграждането на спортна инфраструктура – 350 милиона лева.

“В София нямаше зала. Другата седмица трябва да стане готов “Зимният дворец”, който ремонтирахме. Построихме “Арена Армеец”, обновихме зала “Фестивална”“, коментира Борисов. Като добри примери за усилията на правителството в български спорт той посочил  многофункционалните спортни зали в Русе, Пловдив, Ботевград, Сливница, Шумен и други.

Ватанабе на свой ред заявил, че е добър приятел на България и на художествената ни гимнастика, която е на световно ниво. По думите му, с подкрепата от страна на правителството българските гимнастички ще постигнат още големи успехи. “Щом премиерът оказва такава подкрепа на българските гимнастички, ние също сме длъжни да ги подкрепим”, казал Ватанабе.

В срещата са участвали и министърът на младежта и спорта Красен Кралев, генералният секретар на  Международната федерация по гимнастика Андре Гейнсбюлер, Илиана Раева – президент на Българска федерация по художествена гимнастика и президент на Организационния комитет на Световното първенство, вицепрезидентът на Българска федерация по художествена гимнастика и посланик на Световното първенство Мария Михайлова, генералният секретар на Федерацията Росина Атанасова и талисманът на Световното първенство Радина Филипова.

Илияна Раева посочила, че правителството и лично премиерът Борисов винаги са помагали на българската художествена гимнастика.

“Г-н Борисов беше човекът, който през 2010 г. ни помогна да намерим спонсор за първата световна купа”, казва тя, цитирана от Министерския съвет, и допълва, че за организацията и провеждането на Световното първенство по художествена гимнастика в София правителството е осигурило 85% от необходимите средства.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?