Борисов се похвали с най-голямата разбита нелегална цигарена фабрика и 12 арестувани

Ощетявала бюджета с 15 млн. лв. месечно. Вчера ги предупредих, но не разбират от дума, каза премиерът

Борисов се похвали с най-голямата разбита нелегална цигарена фабрика и 12 арестувани

Мрежа за нелегално производство на цигари е разкрита в четвъртък в пловдивските села Ръжево Конаре и Труд. Задържани са 12 души и се издирват още четирима. Разследва се връзка с разбитата фабрика за цигари в Карнобат през м. г. (в акцията бе задържан алкохолният бос Миню Стайков), защото и в двата случая се появяват едни и същи лица. Схемата е ощетявала държавният бюджет с 15 млн. лв., а в производствените мощности са били вложени поне 10 млн. лв.

Това съобщиха пред медиите премиерът Бойко Борисов, зам.-главният прокурор Иван Гешев, директорът на Агенция "Митници" Георги Костов и главният секретар на МВР Ивайло Иванов, които отидоха да видят на място нелегалната фабрика в село Труд.

"Щетите за бюджета за 15 млн. лв. на месец – толкова, колкото искат полицаите за нощния труд“, каза Борисов.

"С главния прокурор, който е в чужбина, с колегата Иван Гешев, ГДБОП, митниците и вчера на оперативката решихме да търсим откъде са тия 3.8% - най-ниските контрабандни нива в Европа. Сиреч, защо пък да са и 3.8%", разказа премиерът, които предишни яден присъства на представянето на данните за нелегалната цигарена търговия за първото тримесечие на 2019 г.

"Знаехме, че някъде има подобна фабрика – макар че действат изключително конспиративно“, допълни той.

"От вчера говоря за контрабандата на цигари, а не говоря, без да знам. Вчера ги предупредих – защото ние знаехме, че ще ги бомбардираме рано или късно, но те явно не разбират от дума“, разказа Борисов.

По думите му задържането станало по най-добрия начин – от тютюна до натоварените с цигари камиони.

"Първо ударихме другата фабрика – в Ръжево Конаре. И се тюхкаме до към 10.00 – 10.30 ч. Но пък продължиха колегите, за което им благодаря. Даже им се карахме по едно време. Но после се обадиха, че са открили вече голямата фабрика. Задържаха там и камиони", продължи Борисов.

В Ръжево Конаре се нарязвал и овлажнявал тютюнът, а в Труд се произвеждали цигарите. В Ръжево Конаре имало хитро измислена система за бягство – специална тръба под земята, която е извеждала извън сградата. "Със скейтборд“, обясни Бойко Борисов. Тръбата обаче не издържала на тежестта на земната маса и била затрупана, уточни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Молдовци и украинци са работниците – те не излизат оттук, живеят тук, имат си щанги да си вдигат – няма да отидат на кафе, на ресторант и по някакъв начин да ги забележат в Пловдив или в друг град. Действат абсолютно конспиративно – произвеждат продукцията и я изнасят. Те са с гръцки надписи, така че най-вероятно са за Гърция“, посочи премиерът.

По думите му във фабриката в с. Труд са вложени поне 10 млн. лв. "Преди една година е направено това хале – то отвън си изглежда като голям завод", каза още Борисов и каза, че досега подобна мощност не е била разбивана. Зам.-главният прокурор Иван Гешев също отбеляза, че това е най-голямата у нас разкрита база за нелегални цигари

По предварителни данни поточните линии са били с капацитет 200 мастербокса на ден, или 6000 мастербокса на месец, обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев. Цигарите са с много добро качество, марките са "Мурати" и "Роял". В момента на акцията е заловен и влекач, натоварен с готова продукция на обща стойност над 1.5 млн. лв.

Работниците са живеели в спални към цеховете, имали са кухни и дори фитнес. Халето е със специални шумоизолиращи панели, като достъпът до завода е бил контролиран. Фабриката е имала мощен генератор за ток, за да не бъде регистриран голям разход на електроенергия.

Според кмета на село Труд, халето е построено на частен имот и е завършено в края на миналата година.

Полицейската акция спипала 12-те работници докато работели на поточната линия. Следи здирваните четирима е и предполагаемият организатор на схемата.

Споделяне

Още от България