Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Борисов: Тодор Живков като всеки човек си има своите слабости, има и своите успехи

Граждански организации: Честванията поругават паметта на жертвите на комунизма

111 коментара
Борисов: Тодор Живков като всеки човек си има своите слабости, има и своите успехи

Министерството на отбраната е отменило в последния момент участието на военния оркестър в честванията по слечай 100 години от рождението на комунистическия диктатор Тодор Живков, а областният управител на София – област, който участваше в организацията на тържествата, заяви, че няма нищо общо с тях. Реакцията идва на фона на граждански протести и опозиционни критики срещу ангажирането на управляващата партия ГЕРБ и държавата с честванията на комунистическия управник.

Премиерът Бойко Борисов коментира в сряда, че Тодор Живков е заел трайно място в историята, което се показвало и от журналистическите въпроси 100 години след рождението му.

"Като всеки един човек има своите слабости, има и своите успехи. Като се върнем назад в годините, когато е била Желязната завеса, можем доста да говорим, но оценката за Тодор Живков трябва да си я даде неговата партия, българските социалисти, тъй като те, сто и колко години партия отчитат, а за тридесет и няколко години управление на нейния лидер, тогава Тодор Живков, все още не знам дали са се произнесли еднозначно какъв е и какво прави", заяви Борисов.

Самият Борисов нееднократно е изразявал положителното си отношение към Живков като към човек. В последните години от живота на бившия партиен лидер, Борисов, по това време шеф на охранителна фирма "Ипон", се грижеше персонално за сигурността на Живков и на неговото семейство.

През ноември миналата година Борисов реабилитира Живков с изявлението си: И една стотна от направеното от Живков да сторим, ще е огромен успех.

Областният управител Красимир Живков се дистанцира

Директорът на Историческия музей в Правец Татяна Борисова заяви миналата седмица, че областният управител на София - област Красимир Живков е в Инициативния комитет, който подготвя честването на Тодор Живков.

Красимир Живков беше кмет на Правец от БСП, а след идването на власт на ГЕРБ остана член на социалистическата партия, но премиерът Бойко Борисов го назначи за областен управител. Твърди се, че Красимир Живков е близък на ГЕРБ по приятелската линия - чрез близкия приятел на премиера - шефът на "Лукойл България" Валентин Златев, за който пък се счита, че държи реално властта в Правец.

Красимир Живков не реагира, когато участието му в организацията на честванията бе разкритикувано преди седмица и от парламентарната трибуна, но в сряда излезе с декларация.
“По повод изнесената в медиите информация, че съм член на Инициативен комитет за честванията на 100 години от рождението на Тодор Живков, искам ясно и недвусмислено да заявя, че не съм участвал в подобни инициативи, както и в самите чествания“, заяви управителят на Софийска област.

“Аз самият съм получил покана от кмета на община Правец в която той пише, че е създаден такъв Инициативен комитет и от негово име, той като кмет на община Правец ме кани на тържествата. Искам да уверя всички обществени и политически организации, както и лидери на политически сили, направили запитвания по този въпрос, че тази покана е получена в качеството ми на бивш кмет на Правец, като такава е отправена към всички бивши ръководители на общината. Въпрос на личен избор е дали ще уважа поканата. Фактът, че днес изпълнявам служебните си задължения и съм на работното си място дава ясен отговор на всички поставени въпроси“, заявява още Красимир Живков.

Сред останалите членове на Инициативния комитет са бивши и настоящи партийни величия - Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Григор Стоичков ( бивш министър на транспорта и след това на строителството); членовете на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева. Тази сутрин пред бТВ лидерът на БСП Сергей Станишев заяви, че няма да отиде на честванията в Правец.

Ансамбълът на МО няма да участва

Междувременно внучката на Тодор Живков – Жени Живкова обяви в сряда пред ТВ7, че “някой е забранил на представителния ансамбъл на Българската армия да изнесе тържествен концерт за 7 септември, както е било предвидено в програмата за тържествата, посветени на 100-годишнината от рождението на Живков“.

“Не знам кой точно е забранил на ансамбъла, защото го научих късно снощи от представители на инициативния комитет", заяви Живкова. Тя посочи, че лично министърът на отбраната Аню Ангелов е дал разрешение на военния ансамбъл да свири. Във вторник вечерта обаче от ансамбъла ги уведомили, че имат забрана да свирят, без да посочат откъде идва нареждането.

От МО обясниха, че проявата се отменя заради визитите на унгарския президент и височайша китайска делегация.

Тържества в Правец

На днешния 7 септември в Правец се провеждат чествания по случай 100-годишнината от рождението на Тодор Живков, наричан още Тато, който оглавяваше Българската комунистическа партия и управлява България близо 33 години до свалянето му от власт след вътрешнопартиен преврат през 1089 г. В родната му къща в Правец бе открита специална изложба "Тодор Живков и светът - отминало настояще", в която са изложени фотоси от срещите му с държавни ръководители от целия свят, както и подаръци, които е получавал като председател на Държавния съвет и генерален секретар на ЦК на БКП.

Живков става член на БКП през 1932 г., а непосредствено след 9 септември 1944 г. последователно заема различни ръководни постове в партията. През 1954 г. е избран за първи секретар на ЦК на БКП, но същинската власт в партията получава след инициирания от него Априлски пленум, след който започва развенчаването на култа към личността на Вълко Червенков.

На 10 ноември 1989 г. Живков подава оставка. Месец по-късно на нов пленум Живков е порицан и изключен от партията. На 18 януари следващата година той е арестуван и срещу него се водят 5 дела. Най-сериозните обвинения към него са свързани с Възродителния процес и с лагерите на смъртта. След смъртта му всички обвинения срещу него отпадат.

Честванията поругават паметта на жертвите на комунизма

Пет граждански организации, обединени в Коалиция за честно управление (Център Хана Аренд – София, Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", Движение "Граждани срещу ДС", Център за подкрепа на хора преживели изтезание –АСЕТ, Асоциация "Горяни"), протестираха остро срещу честванията на Тодор Живков. Те обявиха, че тази годишнина е повод да се припомнят убийствата, в които е участвал.

"През септември 1944 г. Живков заедно с убийците Лев Главинчев и Мирчо Спасов организира в сградата на читалище "Славянска беседа" арести и изпращане на стотици хора на разстрел в мини Перник, където и до ден днешен стоят безпаметни масови гробове, които правителството не иска да разкрие, защото днешният ни министър-председател Бойко Борисов е почитател на масовия убиец Живков", посочват гражданските организации.

Те напомнят, че когато Живков става първи секретар на БКП, в Ловеч по негова инициатива е създаден най-бруталният комунистически концентрационен лагер, където младежи, арестувани на улицата, са убивани с тояги. Организатор е верният копой на Живков Мирчо Спасов. Жертвите са 151 човека.

Българското правителство ще чества в Правец чрез софийския си областен управител годишнината на палача Живков, но и до ден днешен това правителство не прави нищо за паметта на неговите жертви от лагера в Ловеч.

При управлението на Живков в Пазарджишкия затвор са убити в килиите им правозащитниците Володя Наков, Георги Заркин, Борис Арсов.

На 7-ми септември 1978 г. в по нареждане на Живков в Лондон е отровен писателят Георги Марков. ДС организира убийството в чест на рождения ден на диктатора.

Живков е инициатор на смяната на имената на българските турци, при протестите им срещу преименуването от Живковата милиция и от ДС са убити десетки хора, включително деца.
По границите на комунистическа България, прeвърната в затвор на 8 милиона души, по времето на Живков са убити десетки бегълци от социалистическия лагер. В страната са вербувани повече от 200 000 доносници.

Правителството на ГЕРБ уволнява агените на ДС – посланици, за да заблуждава западните демокрации, че е като тях. Честването на убиеца Живков в Правец показва истинското лице на това правителство.

Гражданските организации смятат, че с това кабинетът на ГЕРБ нарушава грубо Резолюция на Европейския парламент от 2 април 2009 г. относно Европейската съвест и тоталитаризма, чрез която парламентът заявява, че "....Европа няма да бъде обединена, освен ако не съумее да формира общ поглед върху историята си, не признае нацизма, сталинизма и фашистките и комунистическите режими като общо наследство и не започне честен и обстоен дебат за техните престъпления".

В същата резолюция Европейският парламент "изразява почит към всички жертви на тоталитарните и недемократични режими в Европа и отдава уважение на всички, които са водили борба срещу тиранията и потисничеството".

Участвайки в честванията на кървавия диктатор Живков в Правец българското правителство поругава паметта на жертвите на комунистическия тоталитаризъм в България.
Младите българи не трябва да хранят илюзии, че в страната ни има демокрация", се посочва в протестната декларация.

Независимо от това представители на БСП (бивша БКП), както и други организации и бизнесмени работят неотклонно за утвърждаване на личността и управлението на Тодор Живков.
Разбирането на времето на Живков и развенчаването на митовете, създадени през последните 21 години, ще ни даде разбиране и на процесите сега, коментира в сряда пред БНР депутатът от БСП Антон Кутев.

Според социалистката Искра Баева, която е професор по история, сред младите хора също има желание да се възстановят някои от хубавите неща при социализма, което е желание за по-добър живот.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

111 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Анонимен
  #111

  ТЖ е национален предател заради опита си да ликвидира независимостта на България като предложи да стане 16 съв.република. Това даже и най-отявлените русофили след Освобождението не са си го и помисляли, даже напротив със всички сили са се противапоставяли на домогванията на руската имперска политика да наложи влиянието си на България. Само с тази своя инициятива се обезмислят всякакви приказки за успехите на ТЖ. За щастие Русия е имала по-голяма полза от една псевдонезависима България, винаги подкрепяща я в международен план от една съветска България и затова инициятивата на националния предател ТЖ се е провалила.

 2. Анонимен
  #110

  Българските комунисти празнуват Тодор Живков и тяхното "светло минало". Дошли на власт на 9.ІХ.44 г. с помощта на щиковете на една чужда армия, най-некадърната и лумпенизирана част на българското общество, избили цвета на нацията в лагерите Белене, Скравена, Ловеч, както и хиляди без съд и присъда, присвоили си безцеремонно и безсрамно имуществото на имотните и способни българи. Установили в България единственият в историята й фашистки режим. Защото комунизмът, националсоциализмът (Хитлеровият

 3. ЛАМБО
  #109

  А кой уби Георги Марков ? Заради онова есе, в което писателя говори за демографския колапс на българската нация при Живков и страшната свръх-раждаемост на циганите : http://lambo.blog.bg/politika/2011/09/07/zashto-ciganina-iashar-ubi-georgi-markov.815158

 4. Анонимен
  #108

  ГЕРБ не е просто второто дете на БКП. ГЕРБ е едно по-лошо БСП. Жалко, че мнозина късно ще разберат това.

 5. Анонимен
  #107

  Я ГО ВИЖТЕ КЛОУНЧЕТО С КАРИРАНОТО САKO ОТ СНИМКАТА.КАК РАБОЛЕПНО СЕ Е НАВЕЛ.

 6. Анонимен
  #106

  На днешния 7 септември в Правец се провеждат чествания по случай 100-годишнината от рождението на Тодор Живков,който управлява България близо 33 години до свалянето му от власт през 1089 г. КОГА Е СВАЛЕН ОТ ВЛАСТ,ЧЕ НЕЩО НЕ РАЗБИРАМ? 1089

 7. Анонимен
  #105

  Отбелязвам Коя финансова институция трябва да провери колко пари на данъкоплатците са изхарчени за празнуването на на 100 годишнината на правешкия масов убиец.

 8. Анонимен
  #104

  Gen. Augusto Pinochet: Все още има съвест в България, като членовете на горепосочените граждански организации. Оказвайте натиск върху премиера! Вашето възмущение е оправдано, честно и не търпи никакви възражения. Историята не е на страната на Живков и БКП- БСП. Те са грешните и те ще плащат за това.

 9. Анонимен
  #103

  Путодор Муживков, престъпник, червяк, дребен хитрец. Да си пожелаем да бъде забравен по-скоро

 10. Анонимен
  #102

  I v Plovdiv - gramada na prokljatieto.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.