Борисов все пак ще бъде изслушан в парламента за Covid-19

Борисов все пак ще бъде изслушан в парламента за Covid-19

Премиерът Бойко Борисов все пак ще бъде изслушан в парламента за ефективността на предприетите от правителството здравни, икономически и социални мерки заради коронавируса. Поне засега нагласите на ГЕРБ и участващите във властта "Обеднини патриоти" са да се регистрират за насроченото за вторник сутринта извънредно заседание на парламента, чиято единствена точка е именно изслушването на министър-председателя.

Депутати от управляващата коалиция са предупредени, че трябва да пътуват до София за заседанието, научи Mediapool.

"Премиерът ще дойде… Просто народните представители от "БСП за България" да бъдат търпеливи. Ще дойде и този момент - ще се отчетат абсолютно всички предприети мерки, ще се набележи ясен и конкретен план какво предстои", каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. 

Това е вторият опит министър-председателят да бъде извикан в парламента, а инициативата отново е на опозицията. 

Миналата седмица пак беше насрочено заседание по искане на БСП, но ГЕРБ бойкотира изслушването и така спаси Борисов от въпросите на опозицията. Тогава, както и сега, искането за насрочване на заседания бе подписано от необходимия брой депутати, за да не може председателя на парламента Цвета Караянчева от ГЕРБ да откаже да свика такова. 

Като причина за бойкота на предходното заседание от ГЕРБ посочиха, че не искали да стават "съучастници на една политическа партия и нейната лидерка да използват парламента за личен пиар". Освен това не било добре "да направим огнище на заразата в парламента". Този мотив обаче бе представен, след като депутати от цялата страна се събрали в сградата на Народното събрание за заседание, което бе провалено.

Сега обаче нагласите са други. "Премиерът не бяга от въпросите на опозицията", коментираха пред Mediapool депутати от ГЕРБ. 

В момента парламента работи в извънреден режим - няма редовни пленарни заседания, а само извънредни, парламентарният контрол на живо е отменен и заменен с писмен. Именно контролът над премиер и министри първоначално предизвика недоволството на опозицията, с което се стигна и до настояването за изслушване на Борисов.

Критиките на БСП бяха, че част от въпросите им въобще не се публикуват на сайта на парламента, а министрите се бавели с отговорите повече от допустимото по правилник. Затова и поискаха да бъде възстановен петъчният парламентарен контрол, но мнозинството отхвърли идеята.

И без извънредно положение Борисов рядко се явява в парламента, за да отговаря на депутатски въпроси. За последно премиерът се яви на парламентарен контрол през февруари, а преди това - през октомври миналата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България