Борисов за изтеклия запис: Не може да ме впечатли

Цветанов: Сигналите са тревожни, виждал съм Божков след срещи с Борисов

Борисов за изтеклия запис: Не може да ме впечатли

"Това не може, не да ме впечатли, да ме накарат да се замисля" - така премиерът Бойко Борисов коментира изтеклия в петък запис, за който се твърди, че е от негов разговор, по време на поредното живо излъчване от джипа си, докато проверява строежа на магистрала "Хемус" на рождения си ден.

При тези думи пиарът му Севделина Арнаудова, която снима видеото на живо, вметна, че "в България героите са скрити зад анонимни ай пи адреси", очевидно визирайки вчерашния запис.

По-късно през журналист попита Борисов дали не го ядосва фактът, че някой се опитва да клати държавата като пуска някакви записи.

"Това са 10 години вече. Това са 10-15 години, нищо ново не научиха. Като наближат избори започват по един и същи начин - ментета, записват се Е, Ненчо Балабанов (актьорът, известен с имитациите си на премиера - б.р.) да го вземат, той най-готино ме имитира и да кара от сутрин до вечер", каза Борисов.

На последвало вмятане от журналист, че тази сутрин е имало нова порция есемеси и писания от Божков, Борисов отговори: "Нека си пише човекът. Всеки може да пише каквото си иска, аз строя".

Междувременно бившият втори в ГЕРБ и настоящ председател на управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов коментира пред радио "Дарик", че записът дава тревожни сигнали. Без да напада пряко премиера, Цветанов критикува голяма част от политиките на управляващите, които по думите му никога не са били част от политическата програма на ГЕРБ.

От записът, чийто автентичност не е потвърдена, става ясно, че Борисов оказва натиск чрез държавен регулатор над частна компания, заканва се на евродепутат от опозицията в разгара на скандала около къщите за гости миналата година и има предварителна информация, че ще бъде повдигнато обвинение на бившия зам.-министър на икономиката за къщата му за гости.

"Трябва да се питат засегнатите страни в тази история. Тогава "Еврохолд" беше спряна. Това дава много тревожни сигнали", коментира Цветанов. Той отрече да е присъствал на подобни разговори в периода, в който бе дясна ръка на Борисов.

"Докато бях вътрешен министър в първия управленски мандат, Борисов по никакъв повод нито ми се е обаждал за някакви назначения, нито да ми разпорежда някакви други решения", каза Цветанов.

"Решенията за назначаване на тези независими органи става в голямата си част с избора на парламента, а в една немалка част става с избор на съответните контролни министерства. Ако слушаме записът, това е тревожно и по някакъв начин се влияе в независимата съдебна власт", коментира бившият вътрешен министър. Той допълни, че тези, които участват в разговора, трябва да дадат отговори на въпросите.

"Когато искаш да бъдеш независим политик си създаваш много неприятности. Силната страна, която притежавам като политик, е, че въпреки неприятностите и нещата, които са ми се случвали, мога да заявя, че нямам никаква зависимост от никого", обяви Цветанов. "Няма запис, в който да съм говорил по този начин. Никога не съм мислил, че по този начин трябва да въздействаш или да противопоставяш институциите или хората", добави той.

Виждал Божков два пъти след срещите му с Борисов

На въпрос дали знае за срещи между Бойко Борисов и Васил Божков, както и за договорки между представители на правителството и бизнесмена, който в момента е обвиняем, Цветанов отново не отговори директно.

"Виждал съм Божков само един път или два пъти, когато е бил на срещи с премиера Борисов, но не знам за какво са говорили", каза Цветанов. Уточни, че не е присъствал на тях и не каза кога и къде са се провели.

Инфраструктурните проекти се правят непрозрачно

"Официални правителствени и бизнес представители са зависими от Русия. Ресурсите за постигане на тази зависимост се осигуряват чрез реализацията на големите инфраструктурни проекти в строителството и енергетиката на България чрез участието на "наши" компании като поръчките се възлагат на неоправдано високи цени". Това се твърди в последния доклад на Евро-атлантическия център за сигурност.

"За мен изключително важно и тревожно е начинът, по който бяха реализирани тези проекти и се реализират в момента. Те се извършиха по един непрозрачен начин и това е всъщност усещането и констатациите, които дават тези, които подготвиха доклада - Иван Хиновски и Христо Казанджиев", коментира Цветанов.

По време на разговора той няколко пъти отбеляза, че всички изводи от доклада са направени на базата на експертния анализ на хората, които са го изготвили, но уточни, че подкрепя изводите и заключенията.

"Тогава, когато бях в парламента, сме защитавали принципно позициите си. Винаги сме говорили поне с колеги, които имаха подобна нагласа като Делян Добрев, който беше председател на комисията по енергетика, за защитаване на националните интереси и недопускане на това енергийни проекти да имат държавни гаранции", каза Цветанов.

Той даде за пример АЕЦ "Белене" като посочи, че първоначалният вариант на решението, което е трябвало да вземе парламентът, е да има държавна гаранция, но позицията по-късно е била, че проектът трябва да бъде изграден на пазарен принцип.

Цветанов говори и за дефицит на експертиза в сегашното управление и каза, че се старае да бъде коректив за това, което се случва.

"Страната ни отсъства от сериозните геополитически решения, които могат да бъдат с много тежки последствия за страната ни за много години напред", каза Цветанов.

Попитан кои са официалните зависими представители на правителството и бизнеса, той отговори: "Всички, които са участвали в защитата на тези проекти от страна на държавата при реализирането на газовите инфраструктурни проекти - премиерът, вицепремиерът Томислав Дончев, който имаше отношение и срещи, а някои от тях може би са правени извън страната. Трябва да говорим и за министерството на енергетиката."

На въпроса "наши" компании ли са били хазартните, свързани и управлявани от Васил Божков, Цветанов припомни публикация на "Блумбърг", в която се споменава и хазартния бизнес и политиките, които по думите му ни връщат 25 г. назад.

"Веднага може да добавим и някои от законодателните промени, които се правят и които никога не са влизали в предизборната кампания и политическа платформа на ГЕРБ - както закона за хазарта, така и държавната петролна компания, която трябва да бъде създадена с мотива, че трябва да се позиционира на отдалечени места от областните центрове, за да изиграе своята социална функция", припомни Цветанов.

Той припомни, че само преди 2 години е имало съвсем друга концепция в Закона за горивата. "Тогава се говореше, че трябва да се смачкат и да се закрие средния и малкия бизнес и да се даде повече привилегия и монополно съществуване на тези големи компании", каза бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ.

Промените в Закона за хазарта

По въпроса с промените в Закона за хазарта и предложенията от преди две години (за които отново припомни Божков тази сутрин), Цветанов посочи, че е имало работна среща с Валери Симеонов, на която са присъствали представители на ГЕРБ от бюджетната и правната комисия.

"Имаше и представители от Обединени патриоти, които изразиха намерението да направят законодателни промени. Последваха много подкрепителни писма от спортни клубове, които казваха, че много от средствата за хазарта отиват за стимулиране и подпомагане на спортните клубове. Тогава се взе решение тази тема да бъде добре изследвана", каза Цветанов.

"Тогава Менда Стоянова (шеф на финансовата комисия в парламента - бел. ред.) и министърът на финансите направиха изследване, за да може да се направи запитване до ЕК за нотификацията. Нямам идея после дали се получи обратно информация и какво се случи след това, но трябваше да се види каква е и европейската регулация, за да не последват санкции за България", обясни Цветанов.

Усещане за увеличаващ се корупционен натиск

"За всички усещането за увеличаване на корупционния натиск е много сериозно. За всички е ясно, че в немалко от случаите се вземат управленски решения, които не са свързани с колективно обсъждане или експертиза, която трябва да бъде дадена", смята Цветанов. Така той отговори на въпрос какво е управлението в България. Повод за въпроса бе един от изводите в доклада на Евро-атлантическия център за сигурност, в който се казва: "Тази практика (да се възлагат поръчки на "наши компании" - бел. ред.) с най-висок корупционен потенциал е обичайно приложима в страни с авторитарно или квазиавторитарно управление".

По думите на Цветанов газовият хъб "Балкан" е със скрита роля - да се разшири и изгради нова газопреносна мрежа от Турция до Сърбия като резервен вариант на "Газпром".

"90% от количествата, които ще преминават през тази тръба са резервирани от "Газпром" и са предназначени като транзитно преминаващи през страната за Сърбия, Унгария и Словакия. Това е абсолютно и изцяло обслужване на руските интереси и засилване на руското влияние чисто политически и икономически спрямо тези държави", коментира Цветанов.

По думите му, изниква въпросът защо "Турски поток" в рамките на 2 години ще бъде доизграден и реализиран при положение, че на много по-късен етап е обсъждана тази възможност, а диверсификацията с интерконекторната връзка Гърция-България не може да бъде изградена вече 10 години.

България не търси възможните алтернативни източници за диверсификация на енергийните доставки, смята Цветанов. "Не искам да обвинявам никого. Казвам какви са фактите", добави той.

В Черно море трябва да има военна база на САЩ, в която и България да има участие, убеден е бившият вътрешен министър. Той допълни, че България трябва да бъде част от общите усилия на развитите демократични общества и НАТО и да може да защити суверенитета си.

Според него България няма позиция по този въпрос, при засиленото влияние на Русия, след анексирането на Крим.

Споделяне

Още по темата

Още от България