Борисов заръча на кметове да внимават с ВиК-проекти за 351 млн. лв

В присъствието на премиера Нона Караджова подписа договори с десет общини Сн. БГНЕС

Със заръката да внимават как ще проведат конкурсите за изпълнители на проектите за разширяване и модернизация на ВиК-инфраструктура, премиерът Бойко Борисов връчи в петък договори на десет общини за финансиране с 351 млн. лв. на водни проекти.

"Многоуважаеми колеги, това са огромни пари. Много е важно как ще си проведете конкурсите. Да не стане да връщате пари след време", обърна се Борисов към ръководствата на общините Балчик, Бургас, Кюстендил, Приморско, Каварна, Дулово, Елхово, Гълъбово, Сандански и Столична община, присъствали на церемонията по подписване на контрактите в Министерския съвет.

Премиерът поиска от местна власт да проведат конкурсите при прозрачни и ясни правила. "Канете медии, граждански организации, когато отваряте офертите. Нужна е 100 процента прозрачност", заяви Борисов. Службите ще работят активно процедурите на бъдат прозрачни, защото такива са ни ангажиментите към партньорите в ОЛАФ и останалите организации в ЕС, допълни той.

Договорите са за разширяване и модернизация на ВиК-системите на 10 града, както и за строителство на пречиствателни станции за отпадни води. Най-скъп ще е проектът на Кюстендил (88 млн. лв.). Сандански ще получи 52 млн. лв., Приморско - 42 млн., Гълъбово - 34 млн., София - 33 млн., Бургас - 23 млн., Дулово - 22 млн., Каварна и Балчик - по 19 млн. и Елхово - 18 млн. лв.

Всеки от проектите трябва да бъде завършен до края на 2014 г., а срокът за плащане на суми по тя ще продължи година повече, каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

По отпуснатите евросредства ще бъдат построени или рехабилитирани около 520 км водопроводи и канализация и 9 пречиствателни станции за отпадни води, допълни тя. Станциите сумарно трябва да пречистват около 400 000 кубика канални води дневно или близо 150 милиона кубика годишно, което ще означава далеч по-малко замърсяване на реките, посочи екоминистърът.

С реализацията на 10-те проекта ще се подобри качеството на водната услуга за общо 1 милион граждани, каза от своя страна изпълнителният директор на националното сдружение на общините Гинка Чавдарова.

В петък бяха подписани и предварителни споразумения за водните цикли на Добрич и Пловдив.

Пловдивският проект е за 145 милиона лева, с които ще се финансира доизграждането на пречиствателната станция на града, така че да пречиства водите включително от азот и фосфор, и да произвежда електричество и топлина от утайките чрез когенерационна инсталация.

В Добрич проектът ще струва 115 млн. лева и трябва да намали загубите на вода по мрежата, която е рекордна за България. По думите на кмета Детелина Николова в момента в мрежата на общината се губят 79-82 % от водата.

Споделяне

Още от Бизнес