Босненски хървати се предадоха доброволно на трибунала в Хага

Шестимата обвинени във военни престъпления босненски хървати пристигнаха в Хага, за да се предадат доброволно на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предадоха информационните агенции.

Бившият босненски външен министър Ядранко Пърлич, генералите от хърватската армия Миливой Петкович и Слободан Праляк, бившият началник на босненската хърватска военна полиция Валентин Чорич, бившият босненски хърватски министър на вътрешните работи Бруно Стоич и бившият високопоставен босненски хърватски служител Берислав Пушич са обвинени във военни престъпления, извършени по време на войната в Босна през 1992 - 1995 година.

Те бяха изпратени на летището в Загреб от десетки развълнувани ветерани от войната, мнозина в инвалидни колички.

"Не се тревожете, скоро ще се върнем", каза им Пърлич. По-рано той заяви, че е ужасен от предявените му обвинения и е убеден, че ще защити невинността си пред трибунала.

С акта на доброволното предаване на шестимата Хърватия се надява да получи положителен отговор на молбата си за започване на преговори за присъединяване към ЕС.

Обвиненията срещу шестимата са, че те са прогонили гражданите от нехърватски произход от техните селища като част от кампанията на "етническо прочистване" за създаване на Велика Хърватия.

Босненските хървати бяха съюзници на мюсюлманите през по-голямата част от войната в периода 1992 - 95 г., като се биеха заедно срещу босненските сърби. Но за 11 месеца в периода 1993 - 94 г. те влязоха в жесток конфликт, белязан от убийства и насилие.

В разгара на конфликта босненските хървати задържаха стотици мюсюлмани в лагери.

Хърватският генерал Анте Готовина, който бе обвинен от Хагския трибунал през 2001 г., все още е на свобода.
Хърватия се надява да получи още този месец положително становище от Европейската комисия за своето членство в Европейския съюз, заяви хърватският външен министър Миомир Жужул, който е на официално посещение в Португалия, предаде АФП.

Нашият приоритет е да получим статут на кандидат през юни и да започнем преговори за членство в ЕС преди края на годината, заяви Жужул пред португалската агенция Луза. Той уточни, че ако тази цел бъде изпълнена, страната ще успее да приключи преговорите за членство в рамките на две години и половина и ще може да се присъедини към ЕС през 2007 година.

Безусловното сътрудничество с Хагския трибунал е сред условията, които Хърватия трябва да изпълни, за да се присъедини към ЕС.

Още от Балкани