Босненските сръбски власти неуспешно търсиха ген.Младич

Босненската сръбска полиция не успя да арестува в сряда Ратко Младич при акция, проведена в Източна Босна, предадоха световните агенции.

“Полицията издирва Младич в района на град Жепа”, заяви по-рано през деня пожелал анонимност високопоставен служител в министерството на вътрешните работи на Република Сръбска, цитиран от Ройтерс. Агенцията допълва, че мястото на проверка е само на няколко километра от Хан Пйесак, където е бил военният лагер на ген. Младич и където за последно бе съобщено, че е видян в подземен военен бункер в средата на 2004 г.

В края на операцията се оказа, че информациите не са били точни, съобщи говорителят на босненското сръбско министерство на вътрешните работи Радован Пеич, като не разкри самоличността на заподозрения. Той се ограничи с обяснението, че става въпрос за лице, обвинено от Хагския трибунал, предаде БТА, като се позова на информации в световните медии.

Трибуналът издирва бившите лидери на босненските сърби Радован Караджич и Ратко Младич, откакто ги обвини през 1995 г. в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята им по време на войната в Босна (1992-95г).

Радован Пеич каза, че няколко военни и граждански обекта, както и пещери в планините в района са били претърсени от над 300 полицаи по време на операцията, започнала рано сутринта. По време на операцията бяха събрани някои информации, които биха могли да бъдат използвани при следващи акции, добави той.

Ройтерс припомня, че Сърбия и сръбската част на Босна са под натиск на Запада да екстрадират двамата най-търсени бегълци, които се вярва, че се крият в Босненската сръбска република или в съседните Сърбия и Черна гора.

Фактът, че те все още са на свобода, създава пречки на тези страни за по-близки връзки с ЕС и НАТО, допълва изданието.

Уважаваният белградски вестник Глас явности съобщи в сряда, че Младич живее в Русия от май 2005 г, допълва СиЕнЕн.

Споделяне

Още от Балкани