Божидар Димитров обяви края на рушветите за българско гражданство

Божидар Димитров обяви края на рушветите за българско гражданство

Министърът без портфейл Божидар Димитров обяви в сряда за напълно решен проблемът с корупцията при процедурите за получаване на българско гражданство. Според него това ще стане след като Народното събрание приеме предложените промени в Закона за българското гражданство. Чакащите за обработка молби са около 58 000.

С промените се въвежда срок от една година за разглеждане на молбите за получаване на паспорт, желаещите ще доказват своите български корени в интервю, а Агенцията за българите в чужбина се определя като основен отговорник в процеса.

В типичния си стил Божидар Димитров започна своето изложение пред медиите с кратко историческо припомняне за причините, поради които извън границите на родината са останали 2.5 млн. души с български произход. След това обеща голямо ускоряване на процесите по обработване на молбите основно заради въвеждането на ясни срокове.

Димитров обясни, че хората искат българско гражданство по четири основни причини. Първата е, че "те искат да се преселят в прародината си", после, че "искат покровителството на българското правителство, чиято роля нараства", също, че "около 90 души искат да умрат като българи", а и не на последно място, за да "работят в чужбина".

"Ясният срок от една година ще направи безсмислено плащането на подкупи за по-бързо придвижване на молбите. Досега някои чакаха по четири-пет години за това. В същото време такива като Куйович и други по-обикновени хора плащаха по 5 – 10 хил. евро за гражданство. Има нужда от четири-петкратно ускоряване на сроковете", обясни нещата Димитров.

По думите му е имало случаи, в които "хора от паспортната мафия" са събирали по 150-200 евро от хората само, за да се ускори процеса на проверка за установяване на точната им самоличност. "С въвеждането на интервю това ще става на място. Ако един човек говори български, макар и на диалект, значи е българин. Ако не – значи не е", добави министърът без портфейл.

В този контекст той започна да дава примери как някои от гръцките фермери по блокадите можели да бъдат чути да говорят български, а кметът на най-близкото до границата ни гръцко село искал да се ожени за нашенка. В заключение Божидар Димитров изрази съжаление, че последните "злободневни теми" (рокадите в правителството, б.ред.) са засенчили въпроса за българското гражданство.

Споделяне

Още от България