Британската статистика пусна калкулатор “лична инфлация”

Специален калкулатор, който да изчислява "личната инфлация" на всеки човек, пусна Британската Национална статистическа служба в понеделник на сайта си, предаде Ройтерс. С него хората ще могат да проверяват дали  тяхната собствена инфлация е по-висока или по-ниска от средната за страната. Това е първото признание, че целевото равнище на инфлацията, което Банк ъв Ингланд взема предвид при определянето на основния лихвен процент, не съответства на реалността.

Хората често питат защо официалните данни за инфлацията, които публикуваме всеки месец, като че ли не отговарят на собствения им опит, обяснява националният статистик Карън Дънел.

Официалните данни се базират на средностатистическата структура на разходите. Всяко домакинство обаче е различно и начинът, по който инфлацията го засяга, зависи от това как то харчи парите си, обяснява Дънел.

Проблемът стана явен, след като британското министерство на финансите реши при определянето на целевото равнище на инфлацията да замени индекса на потребителските цени (CPI) с индекса на цените на дребно (RPIX), който изключва ипотечните плащания. Основната разлика между двата индекса е, че CPI не включва нито един елемент от поскъпването на жилищните цени, която може да окаже различно въздействие върху равнището на инфлацията в различните части на страната.

Мнозина експерти твърдят, че официалната статистика не отразява въздействието на инфлацията върху най-уязвимите слоеве на обществото. Цените на mp3-плейърите и компютрите например падат и съответно смъкват нивото на индекса, но те замаскират рязкото повишение на сметките за комунални услуги.  Сметките за газ например са се покачили с над 17 на сто за последната половин година, а цената на електричеството е нараснала с 11 процента. И двете сметки трябва да се плащат и засягат най-много най-бедните хора. За разлика от тях цените на луксозните стоки като компютри и плейъри през последната година са се понижили с над 27 процента. Тези две групи имат същата тежест при определянето на индекса на инфлацията, както останалите, посочва "Индипендънт". 

Споделяне

Още от Бизнес