Британските консерватори настояха имигрантите да бъдат тествани за СПИН

Основната опозиционна партия във Великобритания - Консервативната, предложи новопристигащите в страната имигранти да бъдат подлагани на задължителни медицински прегледи.

Според консерваторите всеки пристигащ да живее и работи във Великобритания от държава, която не е член на ЕС, ще бъде тестван за туберкулоза и СПИН.

Целта, според Консервативната партия, е да се избегне източването на пари от британската система за здравно осигуряване.

Той изтъкна необходимостта от упражняването на контрол върху пристигащите в страната, за да се гарантира, че те не представляват опасност за здравето на британските граждани.

Тестовете обаче няма да бъдат прилагани спрямо търсещите убежище.

Предложението на Консервативната партия предвижда всеки, който идва от държава с висока заболеваемост от туберкулоза и желае да остане във Великобритания повече от година, да си направи пълен медицински преглед. Прегледът обикновено включва рентгеново изследване за туберкулоза, тестове за хепатит и за ХИВ за лицата над 16 години. Децата и бременните жени няма да минават на рентген. Положителният тест за туберкулоза автоматично ще води до отхвърляне на молбата за виза, посочи Хауард.

Лидерът на консерваторите добави, че случаите с положителни тестове за ХИВ ще се разглеждат поотделно.

Министърът по въпросите на имиграцията Дезмънд Браун определи плана на консерваторите като отчаян опит да се догонят постиженията на управляващите. Той допълни, че тестовете за туберкулоза на граждани на рискови държави вече са включени в правителствената политика.

Говорител на вътрешното министерство заяви, че имигрантите все още не се изследват за ХИВ, но подобна възможност се обсъжда.

Имиграционните проблеми ще бъдат със сигурност в центъра на кампанията преди парламентарните избори през пролетта, отбелязва ББС.

Имиграцията е чувствителна тема в британската политика и през последните седмици управляващата Либерална партия и консерваторите представиха инициативи за затягане на имиграционния контрол, припомня и АП.

Благотворителната организация Терънс Хигинс тръст, която помага на болни от СПИН, заяви, че предложението на консерваторите се основава на предразсъдъци, а не на факти.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?