Британските лейбъристи правят предизборен завой наляво

Джереми Корбин

Британската главна опозиционна Лейбъристка партия представи във вторник своя предизборен манифест, който лидерът на партията Джереми Корбин нарече "радикална и отговорна програма на надеждата", предаде Ройтерс.

Документът очертава очевиден завой наляво, с който партията се опитва да се възползва от загрижеността на избирателите за състоянието на образованието и здравеопазването, в навечерието на парламентарните избори идния месец.

Манифестът, озаглавен "За мнозина, а не само за неколцина" предвижда повече разходи за инфраструктура и по-високи данъци - най-вече за хората с високи, но и със средни доходи, за да се финансират обществените услуги. Според Корбин, който представи манифеста пред лейбъристки привърженици в Брадфорд, това е "нашето виждане каква може да бъде Великобритания" и програма за "реална промяна", която да отговори на "нарастващото чувство на безпокойство и недоволство" сред мнозина британци.

Лейбъристката партия обещава да ренационализира железниците, пощите и водния сектор, както и част от енергийния отрасъл, за да може държавата по-ефикасно да контролира цените.

Лейбъристите обещават също при победа на изборите на 8 юни да вдигнат данъците на хората с най-високи доходи, да въведат такса върху финансовите транзакции и да обложат с допълнителен данък компании, в които работят хора, печелещи по над 330 000 лири стерлинги (384 000 евро) годишно.

Според Корбин евентуално лейбъристко правителство ще договори условия за излизане на страната от ЕС, при които тя да запази търговския достъп до единния европейски пазар, както и да бъдат защитени правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания.

Манифестът предвижда премахване на таксите за образование в университетите и увеличение на минималното почасово заплащане до 10 лири стерлинги (13 долара), както и отмяна на съкращенията на разходите за Националната здравна служба, която британците особено ценят.

Според Корбин манифестът предвижда "ребалансиране на икономиката" и е предназначен за всички поколения, но на първо място за онези британци, които "едва свързват двата края".

Британските медии веднага констатираха, че това е най-радикалният предизборен документ на Лейбъристката партия от 1983 г. Тогава лейбъристки депутат иронично го нарече "най-дългото предсмъртно писмо на един самоубиец в историята". Лейбъристите претърпяха катастрофално поражение през онази далечна година.

Управляващите консерватори, които ще представят своя предизборен манифест в четвъртък, веднага окачествиха икономическите идеи на своите съперници като безсмислени и казаха, че "обикновените трудови хора в страната биха платили за хаоса на Корбин". Те обвиниха лейбъристкия лидер, че ще трябва да вдигне данъците много по-драматично, защото иначе сметките му просто няма да излязат.

Според последните предизборни анкети управляващите консерватори имат около 48 на сто рейтинг и водят с около 20 процентни пункта пред лейбъристите.

Споделяне

Още от Европа