Британските сили се изтеглиха от Басра

Британските сили се изтеглиха от Басра

Иракски войници издигнаха националния флаг над дворцовия комплекс в Басра, след като британските войски в понеделник се изтеглиха и от последния си гарнизон в града и предоставиха контрола на иракчаните, предаде АП.

С отпътуването на останалите 500 британски войници от двореца вторият по големина иракски град остава без международно военно присъствие за пръв път от военната инвазия в страната през 2003 г.

Войниците се преместват в района на летището в Басра, където са разположени останалите 5 хил. британски военнослужещи. Говорител на "Даунинг стрийт" 10 потвърди, че премиерът Гордън Браун е информиран за ставащото, но операцията е провеждана от военните. Той не е могъл да каже дали изтеглянето на войските означава намаляване на общия брой на британския контингент в Ирак. Според него, тази бройка "ще зависи от оценката на командването", предаде ББС.

Първите данни за изтеглянето на британските сили бяха съобщени от шефа на иракските сили за сигурност ген. Мохан Тахир, според когото бившият дворец на Саддам Хюсеин, зает от британците, вече под контрола на иракската армия.

Вашингтон изрази притеснения от перспективата Басра да остане без британски войски, тъй като градът е арена на сблъсъци между враждуващи групировки, някои от които са свързани с Иран.

Градът контролира ключовата сухопътна връзка от Кувейт за Багдад и се намира в близост до важни петролни полета.

Британският премиер опроверга твърденията, че предислоцирането бележи “поражение” за британците и каза, че разполагането в района на международното летище в Басра е планиран и организиран ход.

Дворецът в Басра почти ежедневно бе обстрелван с ракети и минометни снаряди от шиитските милиции, докато британските военни власти не освободиха трийсетина въоръжени мъже и обещаха, че скоро ще се  изтеглят.

Иракските сили за сигурност, които поеха контрола над града, гъмжат от бойци от шиитски милиции.

През последните години способността на британците да контролират събитията в Басра видимо намаля, като в същото време се засили ролята на въоръжени милиции.

Отхвърляме всякакви чужденци, те са колонизатори, заяви пред АП местният жител Раджа Мутер. Доволни сме, че иракската армия сега поема контрола, допълни той. Друг негов съгражданин, Хазаал ал –Нисири, изрази увереност, че иракската армия ще успее да гарантира достатъчно сигурност и без британско присъствие в града.

Говорителят на британските сили в Басра майор Майк Шиърър отказа да даде повече подробности по плановете за изтегляне, поради съображения за сигурност. Той обаче даде да се разбере, че това предислоциране не е окончателно.

“Ние не коментираме бъдещи или текущи операции, в момента сме заети предимно с настоящата операция”, заяви той в телефонно интервю за АП.

След свалянето на бившия иракски диктатор Саддам Хюсеин британците поеха отговорност за сигурността в южната част на Ирак, но от 2003 г. досега предадоха на иракчаните контрола върху 3 провинции.

Министерството на отбраната в Лондон заяви, че се надява да предаде на иракчаните контрола върху Басра в даден момент през есента.

Премиерът Гордън Браун последователно отказва да посочи график за цялостно изтегляне на британските войски от Ирак.

Наблюдатели отбелязват, че това е символичен момент, който обозначава краят на физическото присъствие на британските военни в иракските градове. От този момент британската армия няма да напуска своите бази, ако не бъде помолена за това от иракските власти, но ще продължи да обучава новата армия на страната.

Според анализатори този символичен акт означава нов подход на премиера Браун, който иска да се разграничи от своя предшественик Тони Блеър. Експерти отбелязват, че докато САЩ засилват своето присъствие в Ирак, Великобритания го намалява.

.

Споделяне

Още от Свят