Британският евроминистър ще обсъжда Бриго в София

Британският министър за Европа Денис Макшейн ще обсъжда в София проблема с назначението на Бриго Аспарухов за съветник на премиера по въпросите на сигурността и специалните служби. Миналата седмица посланикът на Великобритания у нас изрази загриженост по повод това назначение, а Италия и Холандия се присъединиха. Преди това американският посланик изрази публично възражението на своето правителство. Говорител на НАТО обяви, че въпросът не е от интерес само на една или друга държава - членка на НАТО, а на алианса като цяло.

"Очевидно има безпокойство, тъй като ние искаме да сме сигурни, че България показва, че е готова за членство в ЕС и в НАТО. Има неофициални разговори на нашия посланик, както и между други правителства и българското. Мисля, че е най-добре те да си останат частни. Аз ще проследя развитието на въпроса пряко по време на посещението ми в София", заяви Денис Макшейн в интервю за българската редакция на Би Би Си преди визитата си в България.

Запитан възнамерява ли да повдигне този въпрос, министър Макшейн отговори: "Въпросът е в общественото пространство. Нашият посланик е имал частен разговор, аз ще говоря с него. Не искам да правя коментар от Лондон. Проблемът, ако съществува такъв, трябва да бъде разрешен и аз ще го обсъждам с различните засегнати страни в София".

По повод преговорите на България и Румъния за членство в ЕС министърът посочи, че позицията на ЕС остава същата, т.е. че всяка страна се разглежда според постиженията ѝ, всяка страна трябва да засили темпото на подготовка, за да отговори на критериите за членство.

"Вярно е, че сега България и Румъния са в тандем, но когато започнахме последния кръг на разширяването, стартирахме с 5-6 страни, а те станаха 10. Мисля, че България трябва да се съсредоточи сто процента върху това, което тя трябва да направи, и да не се безпокои прекалено как напредва съседката ѝ в своята подготовка за членство", заяви Денис Макшейн.

В свое предишно интервю за Би Би Си той призова България към реформи, за да се справи с корупцията и с намесата на престъпни елементи в правораздаването. Министърът каза също, че се правителство работи усилено по въпроса.

Споделяне

Още от България