Британският кабинет спасява от фалит Роувър със заем от 6,5 млн. лири

Британското правителство отпусна заем от 6,5 млн. лири (9,5 млн. евро) на автомобилната компания Ем Джи Роувър за предотвратяване на планираните там уволнения поне с една седмица, предадоха Би Би Си и АФП. Кредитът ще даде възможност на Роувър да извърши необходимите плащания през тази седмица, като в същото време търси начини за спасяването си от фалит.

Ако заводът Лонгбридж в Бирмингам затвори, 6000 работни места ще бъдат закрити. Косвено са застрашени други 18 000 работни места.

Министърът на търговията и промишлеността на Великобритания Патриша Хюит заяви вчера, че правителството ще работи заедно с администраторите на компанията и профсъюзите в Роувър за подготвяне на реалистично бизнес предложение към Шанхай аутомотив индъстри корп. и други евентуални купувачи.

Г-жа Хюит е готова да замине за Китай заедно с представители на синдикатите и евентуално - на опозицията, заявила цитирана от АФП говорителка на министерството на търговията и промишлеността на Великобритания.

Миналият петък Ем Джи Роувър пристъпи към първата фаза от процедурата по обяваване на фалит, след като в четвъртък Шанхай аутомотив се отказа от изкупуването на британската компания.

Споделяне

Още от Бизнес