Британският парламент може да е изложен на риск от пожар, подобно на "Нотр Дам"

Британският парламент може да е изложен на риск от пожар, подобно на "Нотр Дам"

Британски депутати предупредиха, че има риск в парламента в Лондон да се случи пожар, подобен на този, опустошил парижката катедрала "Нотр Дам", предаде ДПА.

"Вече се забавихме прекалено дълго със вземането на мерки за пожарна безопасност", заяви в Туитър депутатът от опозиционната Лейбъристка партия Крис Брайънт. "Някои части на Уестминстърския дворец са стари, колкото "Нотр Дам" и трябва да сме сигурни, че се вземат всички необходими мерки за пожарна безопасност, докато се извършва големият ремонт", добави депутатът. Той беше член на комисията за проучване на състоянието на сградите на британския парламент.

По-голямата част от Уестминстърския дворец, в който се намира британския парламент, е построена в средата на 19-и век, но някои сгради са на около 900 години.

Британските депутати се съгласиха да напуснат комплекса, който е част от обект, включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО, докато продължава реставрационният проект, който се очаква да започне в средата на следващото десетилетие или по-късно.

В съставен през 2017 г. доклад на комисията, в която е участвал Брайънт, се казва, че съществува "значителен и нарастващ риск" от голям пожар или поредица от последователни инциденти, които ще попречат на парламента да работи в Уестминстърския дворец.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?