Британският премиер обеща повече пари за отбрана

Тереза Мей, сн. ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей обеща ежегодно нарастване на средствата за отбрана до 2023 г., ако бъде избрана за премиер. Увеличаването на тези разходи е отдавнашно обещание на нейната партия, но досега като срок се споменаваше 2021 г., а сега той се удължава с две години, съобщи Ройтерс.
 
Мей, чиято Консервативна партия се очаква да спечели парламентарните избори през юни, заяви, че увеличаването на средствата за отбрана ще допринесе за сигурността на страната и ще покаже, че тя продължава да изпълнява "ангажиментите си към света".
 
"Ако бъда избрана на 8 юни, ще направя така, че Обединеното кралство да продължи да отделя поне 2 процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана и този бюджет да нараства всяка година", заяви Мей.
 
Наред със САЩ Великобритания е една от само петте страни от НАТО, които покриват критериите за отделяне на 2 процента от БВП за отбрана - нещо, от което Мей се възползва, за да натрупа точки пред американския президент Доналд Тръмп, отбелязва Ройтерс.
 
И двамата нееднократно са призовавали съюзниците си от НАТО да изпълнят заложената цел за бюджетните разходи.
 
През юли 2015 г. тогавашният британски министър на финансите Джордж Озбърн заяви, че до 2021 г. всяка година Великобритания ще увеличава средствата за отбрана с процент, който е над равнището на инфлацията. Сега Мей обеща това да продължи още две години, до 2023 г./
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?