Британският "Телеграф": Правителството на Русия редактира Уикипедия за полет MH17

Руското правителство редактира Уикипедия за полет MH17

Политическа битка се развихри в Уикипедия за материал, свързан с разбиването на самолета на Малаийзиските авиолинии MH17. Повод стана съобщение, че Руското правителство премахва параграфи, в които са обвинени, че снабдяват „терористи“ с ракети, които са били използвани, за да свалят пътническия самолет, съобщава британският вестник "Телеграф“.

В Уикипедия избухна политическа битка заради материал свързан с катастрофата на самолета на Малоазийските авиолинии MH17, когато стана ясно, че Руското правителство премахва параграфи, в които  са обвинени, че предоставят ракети на „терористи“, които те са използвали за свалянето на гражданския самолет.

Туитър робот, който следи редакциите, направени в онлайн енциклопедията от руски правителствени IP адреси  е забелязал, че се правят редакции към страницата, свързана с катастрофата.

Станало ясно, че интернет потребител в Държавната Руска Телевизия и Радио, е променил руската версия на страницата, в която се съдържа иинформация за инциденти с гражданската авиация и написва, че "Самолетът (полет MH17) е свален от украйнски войници“.

Редакцията подменя текст, който е качен час по-рано, с информация, че MH17 е свален "от терористи от самообявилата се Донецка Народна Република чрез ракетна установка Бук, която терористите получили от Руската Федерация“.

Всички редакции в страниците на Уикипедиа се записват с потребителското име и IP адреса и се съхраняват заедно с направените от тях редакции.

Автоматизираният Туитър робот е създаден, за да следи за промените, които се правят от Щатския Конгрес и моментално ги туитва в социалната мрежа.  Кодът на този проект е публичен и това позволило създаването на RUGovEdits, който изпълнява същата роля в Русия.

Днес статус на този акаунт казва: "Статия в Уикипедиа, относно списък на авиокатастрофи в гражданската авиация е редактирана от RTR (другото име на Държавна Руска Телевизия и Радио)“, отбелязва изданието.

Полет MH17 се разби в Украйна в четвъртък, на границата с Русия, с 298 души на борда. Нямаше оцелели.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?