Британското правителство държи на предстоящото посещение на Тръмп

Британското правителство държи на предстоящото посещение на Тръмп

Британското правителство не подкрепя петицията за анулиране на предстоящото посещение на президента на САЩ Доналд Тръмп в Обединеното кралство. Това заяви кабинетът в публикуван във вторник официален отговор на подписката, събрала гласовете на над 1,85 милиона души, предадоха осведомителните агенции.

"Правителството не подкрепя тази петиция, се казва в изявлението“, разпространено от външното министерство.

При посещение в САЩ на 27 януари премиерът Тереза Мей от името на кралицата покани президента Тръмп да направи държавно посещение във Великобритания по-късно тази година. Поканата бе приета.

Датите на предстоящата визита още не са определени, посочва министерството. По-рано лондонската полиция заяви, че американският лидер най-вероятно ще посети кралството през юни.

Петицията бе пусната веднага след поканата, предадена от премиера Тереза Мей. В нея се казва, че "на Доналд Тръмп в качеството му на ръководител на американското правителство трябва да бъде разрешено да влезе във Великобритания, но той не бива да бъде канен на държавно посещение".

"Добре документираното му женомразство и вулгарност го лишават от правото да бъде приет от Нейно Величество кралицата (Елизабет Втора) или принца на Уелс. Следователно по време на мандата си Тръмп не бива да бъде канен на официално държавно посещение", призовава авторът на документа.

Британското правителство отговаря на всички петиции, които съберат над 10 000 подписа. За да бъде разгледана от парламента, една петиция трябва да събере над 100 000 подписа.

Дебати по тази подписка са планирани в долната камара на 20 февруари.

Споделяне

Още от Свят