"Бритиш еъруейз" пуска на търг картини за милиони, за да оцелее в пандемията

За продан отиват картини, красили стените на кабинети и летището "Хийтроу"

Водещият британски авиопревозвач "Бритиш еъруейз" (British Airways) е принуден да продаде на търг свои произведения от известни художници, предимно британци, за да събере необходимите му средства за оцеляване в пандемията, съобщи лондонското издание "Ивнинг стандарт".

Сред произведенията, които в момента се оценяват от аукционна къща "Сотбис", са творби на художници като Деймиън Хърст, Бриджит Райли, Питър Дойг, Крис Офили, Трейси Емин, както и скулптура на Аниш Капур.

На търга ще бъдат предложени поне десетина известни платна, стойността на някои от които превишава 1 млн. паунда. До неотдавна те са украсявали представителните зали на компанията, включително на летище "Хийтроу", както и централата ѝ в Лондон.

В художествената колекция на Бритиш еъруейз има 1500 произведения на изкуството, чиято стойност през годините е нараснала. Идеята някои от най-ценните сред тях да бъдат продадени на търг, според източници, е била предложена от сътрудници с надежда да се съберат възможно най-много средства, необходими за оцеляването на превозвача.

"Бритиш еъруейз" съобщи по-рано, че възнамерява да съкрати близо 30 процента от 42 000-те си служители заради коронакризата, която срина авиосектора. В принудителен отпуск бяха отправени 23 000 служители на компанията. Според ръководството подобни сурови мерки са жизнено важни, за да се запази платежоспособността ѝ предвид очакванията пътническият поток да се възстанови до предкризисните равнища не по-рано от 2024 година.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?