"Бритиш петролиъм" капитулира пред Белия дом

"Бритиш петролиъм" капитулира пред Белия дом
"Бритиш петролиъм" се е съгласила да отпусне 20 млрд. долара във фонд за обезщетения на пострадалите от петролния разлив в Мексиканския залив. Решението бе обявено от председателя на борда на директорите на компанията Карл-Хенрик Сванберг след като разговаря с американския президент Барак Обама, предадоха световните агенции. За да бъдат обезщетени засегнатите от разлива компанията ще спре изплащането на дивиденти за второто тримесечие на годината.

Петролният гигант е отменил пакет от дивиденти на стойност 2.6 милиарда долара, които трябвало да изплати на 21 юни и няма да обявява дивиденти за оставащите две тримесечия от годината.

Сванберг обяви също така, че "Бритиш петролиъм" ще задели първоначална сума от 20 милиона долара за компенсация на засегнатите от екокатастрофата.

След като разговаря с американския президент Барак Обама Сванберг се извини публично на американците за разлива.

Впоследствие му се наложи да се извини и заради извинението си, тъй като в изказването си той заяви, че "Бритиш петролиъм" е загрижена за "малките хора", пострадали по един или друг начин от екокатастрофата.

Думите му бяха посрещнати с гневна реакция от американците от южното крайбрежие, които обвиниха шефа на петролния гигант във високомерие. Сванберг е швед и е възможно причината за гафа да е била чисто езикова, отбелязва Асошиейтед прес. Говорителят на "Бритиш петролиъм" Тоби Одоун защити Сванберг, като поясни, че недоразумението се е получило заради неточен превод.

Очаква се “Бритиш петролиъм“ ще се раздели с активи на стойност 10 млрд. долара през тази година заради растящите разходи около петролния разлив в Мексиканския залив.Решението на компанията да отстъпи под натиска на Белия дом за компенсациите и дивидентите отдалечава перспективата за ожесточени съдебни битки.

Юристи твърдят обаче, че това засилва възможността за фалит. Компанията тихо ще търси начин да обяви неплатежоспособност, за да се спаси, смята професор Джоди Фриймън от Харвардския университет.

Средствата за компенсации надхвърлят доста тавана от 75 милиона долара, определен за обезщетения от петролни компании.

Сега “Бритиш петролиъм“ може да гледа как сметката ѝ за петролни разлив бързо расте, включително 20-те милиарда долара, които задели за пострадалите, но в идните месеци може да види как сумата нараства още по-бързо, ако министерството на правосъдието на САЩ повдигне обвинения срещу нея, пише "Ню Йорк таймс".

Според последните оценки глобата само за един ден за изтичащия петрол може да достигне 280 милиона долара. Ако бъдат наложени обаче съдебни наказания, цената ще се повиши доста повече, каза Дейвид Улман, професор по право от Мичиганския университет.

Споделяне

Още от Свят