Броят на жертвите от пожара в нощен клуб в Румъния нарасна до 43

Броят на жертвите от пожара в нощен клуб в Румъния нарасна до 43

Още двама от пострадалите при пожара в нощен клуб в Румъния миналата седмица починаха тази сутрин, с което броят на жертвите на трагедията достигна 43 души, предадоха румънските медии.

Министерството на здравеопазването съобщи, че в момента в различни болници се намират 103 пострадали от пожара, а състоянието на 44 от тях е критично. Румънските медици помолиха за помощ колегите си в чужбина и няколко от пострадалите бяха изпратени на лечение в Холандия и Австрия.

Пожарът избухна на 30 октомври в центъра на румънската столица по време на пиротехническо шоу в нощен клуб. Първите елементи от разследването показаха множество пропуски в правилата за безопасност.

Тримата собственици на дискотеката бяха обвинени в непредумишлено убийство и са в предварителен арест от вторник. Кметът на района, в който се намира клубът, също беше арестуван.

Трагедията предизвика невиждани протести в Румъния срещу политическата класа, която е възприемана като доста корумпирана и смятана за отговорна за пожара. Под натиска на тези протести премиерът Виктор Понта подаде оставка в сряда.

Снощи около 3000 румънци отново излязоха по улиците на румънската столица, за да искат дълбоки промени в румънското общество. Стотици протестиращи се събраха и в Сибиу и Тимишоара.

Споделяне

Още от Европа

Какво очаквате да свърши служебното правителство?