Брюксел блокира сделката между Лондонската борса и Дойче бьорзе

Брюксел блокира сделката между Лондонската борса и Дойче бьорзе

Европейският съюз блокира сделката за 21 млрд. лири по сливането на германската Дойче бьорзе (Deutsche Boerse) и Лондонската фондова борса (London Stock Exchange), съобщиха световните агенции в сряда. Регулаторните органи в Брюксел са преценили, че това "де факто ще създаде монопол при основни финансови услуги".

Така бе осуетен третият опит за сливане на двете борси, което щеше да обедини фондовите борси на Германия, Великобритания и Италия, както и няколко от най-големите клирингови къщи в Европа.

Еврокомисарят за конкуренцията Маргрете Вестагер коментира, че сделката "щеше значително да намали конкуренцията, създавайки де факто монопол в жизненоважна област на инструменти с фиксиран доход (като облигации)".

Решението бе очаквано, след като миналия месец Лондонската борса обяви, че не може да се ангажира с продажбата на мажоритарния си дял в електронния облигационен пазар Ем Ти Ес (MTS), което щеше да разсее опасенията за монопол.

Сделката предвиждаше обединяване на клиринговата къща "Еурекс" (Eurex) на Дойче бьорзе във Франкфурт с "Ел Си Ейч.Клиърнет" (LCH.Clearnet) на Лондонската борса и римската Каса ди компенсационе е гаранция (Cassa di Compensazione e Garanzia). "Те по същество са единствените компании, предоставящи клирингови услуги при фиксирания доход в Европа", отбелязва Вестагер.

Компаниите обявиха сделката, която трябваше да бъде изцяло в акции, през март 2016 година, три месеца преди вота на британците за напускане на ЕС.

Излизането на Великобритания от ЕС не изигра роля в решението на Европейската комисия да блокира сливането между двете борси, отбеляза днес Вестагер, цитирана от ДПА и БТА.

През 2000 година Лондонската борса и Дойче бьорзе обявиха планове да се слеят, но германците се оттеглиха, след като шведската О Ем Иксчейндж (OM Exchange) направи враждебна оферта. Тя бе отхвърлена, а същото стана и с втората оферта на Дойче бьорзе през 2004 година.

Председателят на надзорния съвет на Дойче бьорзе Йоахим Фабер, цитиран от АП, заяви, че днешното решение е отстъпление за Европа и моста между континентална Европа и Великобритания.

Главният изпълнителен директор Карстен Кенгетер настоя, че Дойче бьорзе е добре позиционирана и самостоятелно, за да се конкурира на глобално равнище с други играчи в пазарната инфраструктура.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?