Брюксел готов с мерки срещу руския енергиен диктат

Брюксел готов с мерки срещу руския енергиен диктат
Страните от Европейския съюз ще имат право сами да решават дали да развиват ядрена енергетика или да разчитат на други енергоизточници, е записано в новата енергийна стратегия на съюза, предадоха в сряда информационните агенции. Документът беше представен от председателя на Европейската комисия (ЕК) Жозе Мануел Барозу и комисарите за енергетиката Андрис Пиебалтс и на околната среда  Ставрос Димас на първото заседание за тази година на ЕК.

Ядрената енергетика заема значително място в общоевропейската енергийна стратегия, която всички страни членки ще изпълняват през следващите години. Съюзът започва да преосмисля позицията си по отношение на добива на електроенергия от ядрените централи.

“Европейската комисия защити енергетиката на съюза от Русия”. Така предадоха руските електронни медии новината, че ЕК е огласила основните параметри на бъдещата обща енергийна стратегия.

В проекта за нова енергийна стратегия на ЕС са посочени данни за зависимостта на отделните европейски страни от внос на енергоресурси. За България данните сочат, че вносът ѝ е малко под средната за ЕС норма – 48% срещу 50,1% общо за ЕС. Анализаторите посочват, че най-голямо място в българския енергиен внос заема петролът – 45%, следван от вноса на твърди горива – 30% и газ – 25%.

За производството на електроенергия в България се използват основно ядрени мощности и въглища. Преди изключването на реакторите на АЕЦ “Козлодуй” те са произвеждали около 40% от електроенергията в страната. От ЕК обаче изрично подчертават, че данните за енергийния сектор в страните от ЕС са неофициални и точността им не е гарантирана. 

Според EUObserver, Европейският съюз ще има обща позиция към Москва и това ще увеличи солидарността между страните членки. Веднъж приета тази позиция, отделните страни няма да могат да сключват преференциални договори за доставка на руски енергоносители. Всички предложени от ЕК мерки ще станат задължителни за страните членки, щом бъде одобрена енергийната стратегия.

В документа е заложено като цел да се търсят нови доставчици в Централна Азия и да се строят повече ядрени централи, за да се намали зависимостта от руските енергоносители.

В стратегията е записано, че засилването на атомните мощности може да се отчита като възможност да се намалят вредните въглеродни емисии в атмосферата и по този начин да се отговори на предизвикателствата, свързани с промяната на климата.

Европейският съюз планира да намали емисиите от вредни газове с парников ефект до 2020 г. поне с 20%. Според изследването на комисията, ако вредните емисии се намалят с 30%, това ще гарантира, че температурите няма да се повишат с повече от 2 градуса по Целзий.

По отношение вредните емисии, ядрената енергетика е най-екологично чистото производство, а топлоцентралите са най-големите замърсители на въздуха.  

Барозу: Новите реалности изискват нова политика

След като цените на петрола се повишиха шест пъти през последните седем години, възникнаха проблеми с доставките на енергийни суровини и са очевидни промените в климата възниква все по-голяма необходимост от опазване, коментира пред ЕК председателят ѝ Жозе Мануел Барозу. Той поясни, че днес ЕС е изправен пред нови реалности, които изискват и нова политика.

Новата политика на съюза трябва да се крепи на три основни стълба - действащ вътрешен енергиен пазар в ЕС, “постиндустриална революция” чрез  намаляване на дела на въглищата като енергиен източник и постигане на 20% по-ефективна енергетика до 2020 г. в сравнение с 1999 година, поясни Барозу.

Той допълни, че иска да бъдат разбити картелите на европейския енергиен пазар и бързо да бъдат възприети нисковъглеродни технологии, както и да се увеличи енергийната ефективност в блока на 27-те.

Биогоривата също са включени в “постиндустриалната революция”. Според заложения в енергийната стратегия план, техният дял до 2020 г. трябва да достигне не по-малко от 10% от общия енергиен пазар.

Според ЕК, трябва рязко да се засили и производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници.

Ще се въведе подробна "енергийна пътна карта", която да се изпълнява стъпка по стъпка.

По оценка на наблюдатели в Брюксел, представеният днес документ е "най-значителният и амбициозен енергиен пакет, разработван и представян някога в Брюксел".

Той идва и в отговор на тревогите на ЕС, че съюзът е изпаднал в огромна енергийна зависимост от Русия. Това пролича още през януари миналата година, когато търговския конфликт между Украйна и Русия за цената на газа предизвика спиране на доставките на руски газ за Западна Европа.

Подобна картина бе наблюдавана и в началото на тази година, когато заради спор на Русия с Беларус за цената на газа се стигна до размяна на наказателни мерки между двете страни и спиране на доставките на петрол за Европа по минаващия през Беларус петролопровод “Дружба”.

Споделяне

Още от Бизнес