Брюксел ни критикува за забавената съдебна реформа

Докладът на Европейската комисия за България съдържа критики за забавяне на съдебната реформа, свързана специално със следствието, предаде ББС два дни преди публикуването на документа.

Още в петък Ройтерс алармира, че половинчатите промени в Наказателно-процесуалния кодекс, приети след като опозицията не позволи 95 на сто от разследванията по наказателни дела да се прехвърлят към изпълнителната власт, няма да елиминират критиките на Брюксел, защото не гарантират ефективно и бързо правосъдие. Критиките идват въпреки уверенията на управляващите, че е договорено промените в НПК да бъдат взети предвид в доклада и критиките за България да се смекчат.

В доклада от 150 страници, България е критикувана за забавената реформа в досъдебното производство, за това че разследването е двойно - веднъж се води от оперативните служби, а след това и следователите събират доказателства, предаде ББС. Според Брюксел, това се отразява негативно на способността да се преследва организираната престъпност и корупцията.

Забавяне няма да има при ясна политическа воля на партиите и изпълнение на ангажиментите

Клаузата за отлагане на членството на България в Европейския съюз може да бъде задействана, ако през следващите 2 години не се направи нещо решително за изпълнение на ангажиментите, поети в преговорния процес, коментира директорът на Европейския институт Юлияна Николова заяви пред радио "Нова Европа". Според нея, за да се избегне опасността от забавяне на членството, трябва всички партии да изразят ясна политическа воля, администрацията да продължи изпълнението на ангажиментите, а самите те да бъдат публични, за да може обществото да следи как те се осъществяват.

още

Отбелязана е високата корупция в здравеопазването и образованието, както и наличието на автоцензура в медиите.

Докладът критикува и липсата на прозрачност в декларирането на лични интереси от избрани политици и финансирането на политически партии и предизборни кампании.

Мониторингът за довършване на реформите ще продължи до края на 2005 година, когато ще стане ясно дали страната ни ще постигне желаното членство в ЕС от 1 януари 2007, или ще се забави с една година.

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски заяви, че не очаква докладът да е толкова негативен, че да застраши членството на България в ЕС през 2007 г. Вътрешният министър Георги Петканов отказа коментар, защото докладът на Брюксел още не бил получен официално в МВР.

Сериозни структурни проблеми в съдебната власт

Основната критика, която се съдържа в няколко раздела на доклада, е, че има много малък напредък, що се отнася до реформата на досъдебното производството, предаде кореспондент на ББС, получил достъп до доклада.

"Последните съобщения потвърждават, че има сериозни структурни проблеми, що се отнася до независимостта от външен натиск на българските следователи, двоен процес на разследване и твърде усложнени наказателни процедури. Значителни забавяния поради връщането на делата за разследване. Това се отразява негативно на способността на България да преследва организираната престъпност и корупцията", е текстът, записан в доклада от 150 страници.

Въпросът за следствието не е чисто технически, а се отразява сериозно върху оценката за способността на България да се бори с корупцията, организираната престъпност и трафика на хора.

Брюксел иска нов Наказателен кодекс

В доклада се казва още, че страната трябва да положи много по-големи усилия за реформи в тази област, включително с приемането на нов Наказателен кодекс.

В доклада Европейската комисия прави оценка на развитието на България от 1997 година насам, когато страната за първи път подаде молба за членство, за да се види какъв напредък е бил отбелязан.

Най-голяма е корупцията в образованието и здравеопазването

И 10-те нови членки били критикувани за корупция, успокои К. Паликарски

И новите 10 страни членки на ЕС непрекъснато са критикувани за корупцията, но това не им е попречило да влязат в ЕС, коментира предварителната информация за доклада секретарят на комисията за координация на работата по борбата с корупцията към Министерски съвет Константин Паликарски. Формулировката, че корупцията е сериозен проблем, се възприема от правителството и това се доказва от усилията за борбата срещу нея, посочи Паликарски пред радио "Нова Европа". Той отбеляза, че забележките на Европейската комисия са "забележки на партньори, които България винаги взима предвид". Все пак, Паликарски очаква Европейската комисия да отбележи в редовния си годишен доклад, че има положително развитие в борбата срещу корупцията у нас.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?