Брюксел няма да ни наказва заради свръхдефицита през 2014 г.

Брюксел няма да ни наказва заради свръхдефицита през 2014 г.

Европейската комисия определи като временен и преодолим постигнатия от българското правителство през 2014 г. бюджетен свръхдефицит и затова е решила да не започва процедура заради недостига от 5.8 на сто от БВП за миналата година. Това посочва Еврокомисията в публикуван във вторник доклад с оценката на бюджетните планове на страните-членки за 2016 г. и решенията, касаещи Пакта за стабилност и растеж.

Така Брюксел потвърди очакванията на Мининистерството на финансите, че ще ни се размине за постигнатия заради фалита на КТБ дефицит над разрешените от Маастрихтските критерии 3 на сто.

Европейската комисията определя в доклада си като извънредно констатираното през 2014 г. превишение на бюджетния дефицит в резултат на появата на необичайно и извън контрола на правителството събитие, дало негативния ефект върху салдото на сектор "Държавно управление“ за 2014 г. при статистическото прекласифициране на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в сектора.

В допълнение е посочено, че това отклонение от референтната стойност за бюджетното салдо на начислена основа е с временен характер и според последните прогнози на Комисията се очаква дефицитът за България да бъде под 3% от БВП както за 2015 г., така и за следващите две години.

На база на оценките си за размера на структурното бюджетно салдо за 2015 г. и 2016 г. Европейската комисия очаква, че България ще спази ангажиментите си по отношение на необходимата минимална годишна корекция за достигане на заложената за страната средносрочна бюджетна цел.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?