Брюксел планира намаляване на фермерските субсидии след 2013 г.

Брюксел планира намаляване на фермерските субсидии след 2013 г.

Фермерските субсидии в Европейския съюз да се намалят след 2013 г., предвижда проекторешение на Европейската комисия (ЕК) за реформата на селскостопанската политика на ЕС, предаде Ройтерс в петък.

Директните плащания ще продължат, но част от финансирането се планира да се насочи към задължителни мерки за защита на околната среда, предвижда документът, чието публикуване трябва да стена на 17 ноември.

Една от целите на подготвяната реформа в селското стопанство е да намери път за по-добро оправдаване на средствата за фермерите пред данъкоплатците в ЕС.
Новите държави в ЕС настояват плащанията за техните фермери да се изравнят с тези на старите страни членки.

В момента плащанията варират от около 50 евро на декар в Гърция до по-малко от 10 евро на декар в Латвия, посочва агенцията.
Според Еврокомисията въвеждането на еднакви субсидии в ЕС не може да обхване добре различните икономически и природни условия в Европа. Възможно решение на проблема би било въвеждането на минимален процент от настоящото средно ниво от 25 евро на субсидиите за всички страни в ЕС.(

В момента Общата селскостопанска политика разполага с около 55 млрд. евро от годишния бюджет на ЕС от общо 130 млрд. евро. Според източници на Ройтерс проектът за периода 2014-2020 г. е изготвен от дирекция "Земеделие и развитие на селските райони" в Еврокомисията за ситуация, когато бюджетът запазва сегашния си размер.

Запазването на средствата за селско стопанство след 2013 г. на същите нива вероятно ще получи подкрепата на Франция и Испания, които вече се обявиха в полза на такова предложение, пише електронното издание.

Други дирекции на ЕК и държави членки като Великобритания обаче настояват за съкращения в средствата за фермери, които да бъдат насочени към нови приоритети като развитие на иновациите и създаване на нови работни места.

Споделяне

Още от Бизнес