Брюксел: Санкциите срещу Русия почти не вредят на ЕС

Брюксел: Санкциите срещу Русия почти не вредят на ЕС

Въвеждането на санкциите на ЕС срещу Русия почти не оказват въздействие на европейската икономика. Това заяви говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос.

Санкциите са определени с точността на лазер и имат минимално въздействие върху икономиката на държавите от Общността, заяви говорителят, цитиран от БТА.

Той добави, че са приложени успоредни мерки, които да сведат до минимум отражението на санкциите.

Информацията на Европейската комисия силно контрастира на апокалиптичните прогнози на БСП, според която "България губи по 30 млн. всеки месец" от европейските санкции, които освен това не постигали и целта си. БСП превърна в основна своя политика искането за вдигането на санкциите, като на няколко пъти неуспешно се опита да го прокара и в парламента.

От март 2014 г. ЕС постепенно наложи санкции на Москва в отговор на анексирането на Крим и дестабилизирането на Украйна. Санкциите ограничават достъпа до първичните и вторичните капиталови пазари на ЕС на пет големи руски държавни финансови институции и техните мажоритарно притежавани дъщерни предприятия, установени извън Общността, както и на три големи руски дружества в областта на отбраната и три големи енергийни дружества.

ЕС наложи забрана за търговия с оръжия, за износ на изделия с двойно предназначение за военна употреба или за военни крайни потребители в Русия.

Ограничен бе достъпът на Русия до определени чувствителни технологии и услуги, които могат да бъдат използвани за проучвания и производство на нефт.

Европейската инвестиционна банка временно преустанови одобряването на нови дейности за финансиране в Руската федерация.

Прилагането на двустранните и регионалните програми на ЕС за сътрудничество с Русия беше преразгледано и някои програми бяха временно преустановени.

Прилагането на наложените санкции бе удължено през декември 2016 г. поне до края на юли тази година.

Споделяне

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?