БСК призова да не се руши финансовата стабилност с користни изявления и действия

В разпространено в сряда изявление ръководството на Българската стопанска камара (БСК) призова да не се разрушава с непремерени коментари и действия финансовото равновесие в България. Призивът е по повод лавината от събития, които се случват всеки ден около корпоративната война между Делян Пеевски и Цветан Василев и кръговете зад тях.

"Финансовата стабилност на България (гарантираното валутно покритие и фиксиран курс на лева, фискалното равновесие и солидната банкова система, поддържаща висока ликвидност и капиталова адекватност на всички банки) е в основата на националното стопанство и важна предпоставка за устойчивото развитие на страната. Користни политически сметки, нечисти корпоративни интереси и лични кроежи днес заплашват да я разрушат. Всички ние, участниците в българското стопанство, работодатели и заети в него, ще платим скъпа цена, ще понесем огромни разходи и тежки загуби, ако допуснем трудно постигнатата финансова стабилност да бъде разрушена", се казва в изявлението.

"Затова категорично протестираме срещу зачестилите опити чрез фабрикуване на апокалиптични сценарии за предстоящ финансов колапс и хаос на страната и чрез директни атаки срещу отделни банки и икономически групи да се подкопае доверието в българските банки, да се насажда страх, да се подклажда паника. Недопустими са кампаниите срещу банковата система, поведени от медии, лобистки групи и политически кръгове. Лекомислено и безотговорно е да се поставя под въпрос платежоспособността на която и да е банка, да се подхранват злостни слухове, да се разпространяват слухове, да подхвърлят недоказани обвинения, за да се уязви и ощети конкурент или да се напакости на политическия опонент, продължава позицията на БСК.

От камарата настояват "да се спрат всички акции за очерняне, злепоставяне на банки, фирми и личности, за обругаване на институции, за подбуждане на зловредни скандали и раздор".

Споделяне

Още от България