БСП- София хареса Паскалев за кмет, чака се думата на “Позитано”

БСП- София хареса Паскалев за кмет, чака се думата на “Позитано”

Костадин Паскалев, депутат от левицата и бивш министър на регионалното развитие в предишния кабинет, е с най-голяма подкрепа от софийските партийни организации на БСП за кандидат-кмет на София. Това научи Mediapool от членове на Изпълнителното бюро (ИБ) на градската организация на соцпартията, което се проведе в понеделник.

Паскалев, който има и опит в местното самоуправление, тъй като бе и кмет на Благоевград, бил “безспорен фаворит” и на ръководството в столицата. Министърът на културата Стефан Данаилов и вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин са другите двама в челната тройка. Те са получили най-голяма подкрепа от списък с 21 номинации, посочи участник в заседанието пред Mediapool.

Според член на столичното соцръководство Паскалев събирал “позитиви” и заради това, че е “вътрешна опозиция” в парламентарната група на левицата, освен това не мели с президента Първанов, чийто съветник бе преди да влезе в парламента. Столичните социалисти не припознавали като “свой” Калфин, който заема министерски пост от квотата на социалдемократите на Камов, които обаче също не го смятат за техен, а за човек на Първанов. Стефан Данаилов е най-популярният член на кабинета и както сам каза наскоро, зададат ли се някакви избори, името му неминуемо изплува сред номинираните. Забележките към него от червения актив в София са, че няма опит в местното самоуправление.

През следващите дни ръководството на партията ще проведе срещи с коалиционните партньори от НДСВ и ДПС за евентуална обща кандидатура за столичен кмет. Все още не са приключили и преговорите сред партиите в самата Коалиция за България.

Едва след това, когато бъде по-ясно картината, Изпълнителното бюро на БСП ще вземе окончателното решения кого да издигне, а пленум ще одобри кандидатурата.

Още при обявяването на номинациите миналия месец лидерът на БСП в София Румен Овчаров каза, че ще се търси по-широка подкрепа за кандидата, който ще се изправи срещу настоящия столичен кмет Бойко Борисов, неформален лидер на ГЕРБ. От ръководството на столичната организация на БСП коментираха, че евентуална коалиция ГЕРБ - СДС е удобна за левицата, защото дава шанс за класически “червено-син” сблъсък.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?