БСП атакува в съда забраната за аптеки в болниците

Днес Коалиция за България оспори пред Конституционния съд забраната да се откриват аптеки на територията на здравни заведения, лечебни заведения за болнична помощ и лечебни заведения по чл.10 от Закона за лечебните заведения. Левицата поиска от КС да обяви за противоконституционен този текст от промените в Закона за лекарствата и аптеките в хуманната медицина, съобщи пресцентърът на БСП.

Депутатите от БСП питат защо се забранява откриването на аптеки на територията на болниците, а остава в сила разрешението в поликлиниките да има аптеки. Според Коалиция за България не съществува обществен интерес, който да налага ограничаване на тази дейност, и въвежданото от законодателя закриване на аптеките в болниците е неоправдана намеса в правото за свободна стопанска дейност.

Левицата предлага като заинтересовани страни по делото Народното събрание, Министерският съвет, министърът на здравеопазването, Съюзът на фармацевтите в България, Българската търговско- медицинска асоциация, Българската медико- фармацевтична камара.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?