БСП и ДПС не подкрепят пенсионната реформа

Промените в пенсионната система, за които управляващите и социалните партньори си стиснаха ръцете след няколкомесечни драматични преговори, не се подкрепят от двете опозиционни партии БСП и ДПС. Това стана ясно във вторник след среща между представители на синдикатите и двете парламентарни групи.

Идеята на синдикатите бе да договорят с представители на всички политически сили одобрената пенсионна реформа да се изпълнява и в следващи мандати. Преди срещите вицепрезидентът на КТ “Подкрепа“ коментира, че “двойната коалиция” на НДСВ и ДПС навремето е свалила пенсионните вноски до “убийствени нива“ и, ако това не се е било случило, сега е нямало да се говори за вдигане на стаж и възраст.

Оказа се обаче, че намеренията на синдикатите да се търси широка политическа подкрепа за промените удрят на камък.

В прав текст заявихме, че промените в пенсионната система не могат да бъдат подкрепени по какъвто и да е повод“, заяви Драгомир Стойнев от левицата, който е и председател на парламентарната социална комисия след среща със синдикатите в парламента.

Коалиция за България категорично възразява срещу каквото и да било увеличение на стажа и възрастта за пенсиониране. Не е нормално хората да се натоварват до степен, в която да изгубят правото си да се пенсионират”, заяви Стойнев. Той коментира, че вдигането на стажа и възрастта не са достатъчно основание управляващите да казват, че правят пенсионна реформа. По думите на депутата приходите в държавното обществено осигуряване се увеличават, но то е за сметка на ограничени права.

ДПС също не подкрепя промените. Зам.-председателят на социалната комисия Хасан Адемов заяви, че неговата парламентарна група приветства идеята социалните партньори да търсят консенсус по дългия хоризонт на решенията, но не подкрепя такова предложение за реформа, с което решенията, които трябва да се вземат от това Народно събрание и правителство, се отлагат за следващите състави.

ДПС е против увеличаването на стажа от 2012 година, смята, че стажът трябва да расте от 2015 и ще направим съответните предложения между двете четения“, каза Адемов. “Като либерална формация партията не подкрепя увеличаване на вноската, въпреки, че има някои различия в групата по темата. ДПС не разполага и с разчетите, на базата на които са направени предложенията за реформа“, допълни Адемов.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?