БСП и СДС отказаха консултации с ДСБ за реформи в съдебната власт

Левицата отказа участие в консултациите на Демократи за силна България (ДСБ) за промени в конституцията, тъй като не е отговорено на условието им десните да се включат в подписката за оставка на председателя на парламента Огнян Герджиков. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ОДС Илияна Масева пред репортери. Тя обясни, че първоначално поканата за разговори е била приета от страна на Коалиция за България и минути преди срещата в четвъртък е получен отказ заради условието за оставката на Герджиков.

От миналата седмица ДСБ започнаха консултации с останалите парламентарни групи за помени в основния закон, свързани с преместването на следствието и прокуратурата в изпълнителната власт и с възможността министърът на правосъдието да изпълнява и функциите на главен прокурор.

В сряда лидерът на ДСБ Иван Костов и заместничката му Екатерина Михайлова разговаряха с премиера Симеон Сакскобургготски, вицепремиера Пламен Панайотов и министъра на правосъдието Антон Станков. Миналата седмица инициативата беше обсъдена с ПГ "Народен съюз".

Засега не е проведена среща със СДС, но в четвъртък зам.-председателят на партията Емануил Йорданов каза пред радио Нова Европа, че СДС няма да се среща с други десни формации за консултации по промяната на конституцията в частта ѝ за съдебната власт.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?