БСП иска оставката на Шулева заради Балканкар

Социалистическата партия поиска оставката на вицепремиера и министър на икономиката Лидия Шулева заради казуса с Балканкар холдинг. Ръководството на социалистите е разгледало проблема на заседанието си във вторник. От седмици работници в холдинга протестират заради неизплатените си заплати от ноември м.г.

Искането си за оставка на Шулева от БСП аргументираха с тезата, че дружеството е държавно, а държавата в лицето на вицепремиера не изпълнява своите задължения.

И на срещата си с протестиращите работници, и по време на парламентарния контрол Шулева обясни, че държавата е миноритарен акционер и съдбата на холдинга е в ръцете на синдика, който председателства Съвета на директорите на затъналото в дългове дружество. Не можем да прескочим законите и да се намесим в управлението на фирма, в която нямаме мажоритарно участие, подчерта Шулева.

Тя обясни, че е помолила министъра на правосъдието Антон Станков чрез инспектората на ведомството да проконтролира дали юристите на нейното министерство правилно водят делата срещу "Балканкар" за регистрацията на капитала. "Защото, ако регистрацията на увеличението на капитала, което държавата направи преди 2 години, наливайки над 4 млн.лв. в тези фирми, приключи, ние все пак ще имаме други механизми да влияем върху състоянието на фабриките", заяви Шулева.

От левицата обаче определят Балканкар като държавно дружество и настояват държавата да пристъпи към ускорена продажба на холдинга, като се запази предмета на дейност и броя на работните места.

Ръководството на БСП поръча на депутатите си да предизвикат дебат в парламента по проблемите на дружеството.

Самата Шулева днес коментира кратко, че искането на БСП за пряка намеса на държавата в дейността на дружества с миноритарно държавно участие показва, че все още има хора и партии, които не познават законодателството в България и принципите на пазарната икономика. Тя посъветва социалистите да насочат призивите си към синдика на "Балканкар".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: