БСП избира кандидат- кмет: От ветерана Кадиев до внучката на Тато

15 социалисти са номинирани, на 25 юли ще се разбере кой ще се явява срещу Фандъкова

БСП избира кандидат- кмет: От ветерана Кадиев до внучката на Тато

Депутатът Корнелия Нинова, шефът на столичната организация Калоян Паргов, вътрешният опозиционер Георги Кадиев, социологът проф. Михаил Мирчев, евродепутатът Илияна Йотова и внучката на Тодор Живков - Евгения Живкова са сред 15-те номинирани от софийската организация на БСП за кмет на София. Останалите предложени са проф. Иван Данов, Жельо Бойчев, Костадин Паскалев, Янаки Стоилов, Борислав Цеков, Румен Гечев, Панайот Бончев, Таско Ерменков, доц. Иво Христов.

Един от тях ще бъде издигнат и ще участва в местните избори през октомври, а това ще стане ясно на градската конференция на БСП – София, на 25 юли. Тогава ще бъде избрана и предизборната платформа на левицата.

"Идеален кандидат няма. Търсим най-подходящия и с делегатите на градската конференция ще преценим кой ще бъде той с оглед на целите и задачите, които си поставяме за София. Искаме да се представим достойно и да покажем, че БСП е научила уроците си", коментира председателят на столичната организация на левицата Калоян Паргов.

Най-често са посочвани имената на зам.-председателя на БСП Корнелия Нинова, на самия Паргов и на Георги Кадиев, който вече се е пробвал неуспешно на предишни избори за кмет на София. Същевременно до 25 юли всеки от предложените може да си направи писмен или устен отвод до градската конференция или на самия форум. "Ако никой доброволно не се откаже от номинацията си, всичките 15 имена ще бъдат предложени за гласуване на конференцията от делегатите", посочват от пресцентъра на левицата.

Приоритетите в предизборната програма на БСП за София ще бъдат благоустройство, здравеопазване, образование и култура, общинска икономика и транспорт. Мотото в подготвителната част за вота е "Другото лице на София", твърди още Калоян Паргов.

По неофициална информация на Mediapool най-вероятно ще бъде издигната кандидатурата на социолога Михаил Мирчев.

Според социологически проучвания настоящият столичен кмет Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) е фаворит на софиянци и много трудно би могла да бъде изместена от кандидат на конкурентна партия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?