БСП млъква за Ирак и тръгва към предсрочни избори

БСП отказва повече да коментира петролния скандал с Ирак и обявява курс към предсрочни парламентарни избори, които трябва да спечели. Това заяви лидерът на партията Сергей Станишев след заседание на Висшия съвет на социалистите. БСП ще внесе вот на недоверие към кабинета Сакскобургготски, но не за цялостната му политика.

Не се състоя очакваното наказание за члена на Висшия съвет Захари Захариев, посочен от самото ръководство на БСП със съмнения, че е злоупотребил с името на партията за частна петролна сделка на фирма на Петър Манджуков.

Освен ДПС, сред възможните коалиционни партньори на социалистите в бъдещото управление на страната Станишев изброи НДСВ - на които левицата ще внася вот на недоверие, ВМРО на Красимир Каракачанов и Гражданска партия за България на Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи в първия кабинет на Иван Костов

БСП "затваря" скандала с Ирак, докато не види доказателства

От днес БСП няма да говори повече за петролния скандал, докато не се появи поне един факт или намек за доказателство, че някой наистина е злоупотребил с името на партията, обяви Станишев.

До момента имаме само информацията в "малко известния" в. Ал Мада и няма смисъл лидерът на БСП и ръководството да се ангажират с празно говорене по недоказани неща. Убедени сме, че политическата съвест на БСП е чиста, декларира лидерът на партията.

НДСВ: БСП на власт? Къде - в България или в Ирак...

Самочувствие, че без проблем ще преодолеят и поредния задал се вот на недоверие, този път от лявата опозиция, демонстрираха от Политическия съвет на НДСВ.
още

В съзвучие, Висшият съвет е заел позицията, че "БСП никога не е участвала в никакви икономически и политически сделки с Ирак, не е получавала под никаква форма финансови средства. ВС на БСП и ИБ не са предоставяли мандат нито на членове на ръководството, нито на партията, нито на други лица, свързани с нея, за осъществяване на политически и икономически отношения с Ирак и партията БААС. БСП под никаква форма не е упълномощавала свои представители и делегации за договаряне на икономически отношения с партията БААС."

Станишев отхвърли като неоснователни и подозренията към многобройните частни и групови посещения на червени депутати в Ирак, по време на режима на Саддам Хюсеин. По думите му, те били свързани единствено с връщането на иракския дълг към България.

В политическият си доклад пред Висшия съвет лидерът на социалистите спомена съвсем мимоходом скандала с петрола, пришивайки му етикета на елемент от разгарящата се предизборна атака.

Дончева поискала Захариев да се оттегли, той отказал, БСП се въздържа

Социалистическата партия няма да наложи никакво наказание на члена на ВС Захари Захариев заради участието му в сделката на Петър Манджуков с Ирак по програмата "петрол срещу храни".

Няма доказателства, че Захариев е злоупотребил с името на БСП, заяви Станишев, който сам оповести тази сделка, след като името на партията се появи в списъка на Ал Мада на организациите, фирми и лица, които Саддам е финансирал срещу политическа подкрепа.

По време на заседанието на Висшия съвет Татяна Дончева е поискала Захариев временно да се оттегли от ръководния орган на партията и от градския съвет на БСП, докато нещата не се изяснят. Той обаче отказал, защото нямало доказателства да е извършил нещо нередно. Тезата му бе повторена по-късно и от Станишев, който отново се закани, че няма да има компромиси, ако се получат неопровержими доказателства за злоупотреба.

Лидерът на партията упрекна Захариев за медийните му изяви, които създали "погрешно впечатление" в българското общество, че ръководството на БСП е поддържало активни контакти с БААС. Става дума за съобщената от Захариев и потвърдена по-късно от бившия зам.председател на БСП Георги Божинов среща на "Позитано"20 с представители на БААС през 2000-та година.

Соцпартията прави публичен регистър за доходите на ръководството си

Макар че се опитаха да игнорират петролния скандал, в същото време социалистите решиха до 2 месеца да изготвят публичен имотен регистър на членовете на Висшия съвет и техните семейства, който ще съдържа и информация за техния бизнес.

Стъпката Станишев определи като заявка на социалистите, че искат да вземат властта не за лично облагодетелстване, а за да осъществят левия проект за България.

До следващия си пленум БСП трябва да е готова с постоянен предизборен щаб и да започне да набира кандидати за депутати, министри и областни управители. Те също ще бъдат описани в публичния регистър.

Партньорите за БСП - ДПС, НДСВ, Бонев, ВМРО...

БСП трябва ясно и недвусмислено да заяви, че тръгва към парламентарни избори за да ги спечели и ще направи възможното те да бъдат предсрочни, обяви пред Висшия съвет Станишев.

В същото време соцлидерът посочи и управляващата сега коалиция НДСВ - ДПС сред възможните партньори на левицата след предсрочните избори.

Лявата алтернатива

Нашите опоненти ни натрапват, че дясното няма алтернатива - задачата ни е да докажем точно обратното, заяви още Станишев. Той декларира предварително, че БСП ще вземе властта не за да напълни етажите ѝ със свои активисти, а за да предложи лява алтернатива на хората и да я реализира с експертния потенциал на цялата нация.

още

БСП ще търси партньори за коалиционно управление в либералния и центристкия спектър, каза Станишев. Освен ДПС, която социалистите отдавна сочат за свой бъдещ съюзник, лидерът на БСП допусна и коалиране с НДСВ въпреки "основателните критики" на левицата към сегашното управление.

Паралелните заявки на социалистите да внесат вот на недоверие към НДСВ и готовността им да се коалират с царското движение бяха определени като каламбур от зам.председателя на парламентарната група на НДСВ Борислав Ралчев.

Говорейки за партиите, които не би изключил като коалиционни партньори на БСП, Станишев заяви: " Има и цяла поредица от други партии като Гражданска партия за България, ВМРО и много други организации, с които сме готови да водим прагматичен, конкретен диалог по управлението. Нямаме идеологически пречки".

Запитан веднага представя ли си коалиране с изброените субекти, Станишев отговори: "Защо не? Щом е на принципна основа - да!"

Левицата трябва да попречи на десницата да дойде на власт

Подготовката за изборите е единствената политическа задача на БСП за тази година. Левицата трябва да стане пречка десницата да се добере до властта, предлагайки лявата алтернатива на българските избиратели, обяви Станишев, перефразирайки призива на ръководството на СДС между първия и втория тур на местните избори "Да спрем нереформираната БСП".

Лидерът на социалистите определи десницата в България като "амбициран и безскрупулен противник", който се обединява, за да вземе властта. Станишев обяви, че всички политически сили се стремят към властта, за да сложат ръка върху парите от предприсъединителните фондове на ЕС, които ще дойдат в следващите години. Единствено левицата искала да предложи на избирателите реална лява алтернатива.

Още преди партията да е поела курс към предсрочни избори, лидерът предупреди членове и симпатизанти да не се надяват да забогатеят, ако БСП спечели властта. Онези, които си позволяват да бъркат в кацата с меда, ще получат сурово наказание първо от своите партийни другари, заплаши Станишев.

"Може би това е най-трудната бариера, която трябва да прекрачим в съзнанието и в действията си, преди да кажем, че сме готови за управление. Защото преживяхме трудна седмица заради лепнатите върху цялата партия "обвинения" за финансиране от Ирак. Навярно няма да изтрием лесно това мазно петно. Но трябва да знаем, че то е нищо в сравнение с онова, което ни очаква. Средствата срещу нас няма да се подбират", обяви Станишев, пришивайки на петролния скандал, тръгнал от Ирак, етикет на предизборна битка.

Хората в активна възраст липсват в БСП

Като предизборен проблем за БСП лидерът очерта липсата на хората в активна възраст сред членовете на партията. Генерационните общности в БСП са две - над 60-годишна възраст и под 30 години. Къде са хората в активна възраст, риторично запита Станишев.

Той обяви още, че на социалистите липсвала и поддръжката на чиновниците от държавната администрация, защото самата партия живеела с идеята, че си е самодостатъчна.

Споделяне

Още от България