БСП не са склонни за съчетаване на изборите за евродепутати с президентския или местния вот

Работна група в БСП ще предложи до края на февруари позиция на партията за избора на 17-те български евродепутати и подходящото време за провеждането му. Това стана ясно в четвъртък, след като въпросът е бил обсъден на заседанието на ИБ на БСП предната вечер.

Ако до 1 януари 2007 г. не сме избрали евродепутати, след приемането на страната в ЕС евронаблюдателите ни стават евродепутати до произвеждане на избора, обясниха от БСП. Според договора за присъединяване на България към ЕС до 1 януари 2008 г. изборите трябва да са се състояли.

В работната група влизат Ивелин Николов, Кристиан Вигенин, Атанас Папаризов и Кирил Желев. Както научи Mediapool, левицата не е привърженик на варианта за съчетаване на изборите за евродепутати с президентските избори тази есен или с местните избори в края на 2007 година. Най-вероятно БСП ще предложи евродепутатите да бъдат избирани през пролетта на следващата година, тъй като този период бил равноотдалечен от другите два вида избори.

Редовните избори за Европейски парламент са през 2009 година.

До края на февруари друга работна група на БСП трябва да предложи и позиция за промени в изборното законодателство, където към момента били идентифицирани 21 проблема. В левицата още няма единно мнение дали да се върви към единен избирателен кодекс или да се променят сега действащите избирателни закони.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?