БСП-номинацията на ген. Радев за президент не била предрешена

Корнелия Нинова, снимка: БГНЕС

Ден след като БСП и АБВ се обединиха около обща кандидатура на бившия командващ на ВВС ген. Румен Радев за президентските избори, лидерът на левицата Корнелия Нинова уточни, че номинацията все още не е решена.

"Кандидатурата не е предрешена и предстои Националният съвет на БСП да я гласува", заяви Нинова пред Нова телевизия в четвъртък. Тя отхвърли като лъжа твърденията, че номинацията на Радев идва от лидера на АБВ Георги Първанов или че е резултат от договорка с ГЕРБ.

Попитана защо БСП не залага на най-избираемите имена, а налага по-неизвестен за широката публика човек, тя заяви, че "няма да ме вкарате в това как ген. Радев вече е избран и е най-подходящият, докато не излезе решение на Националния съвет".

"Оттук нататък кампанията ще е мръсна и кална", заяви Нинова и нарече "партии на статуквото" управляващите формации – ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт, както и "Движение 21" на Татяна Дончева, която се отказа от общ кандидат със столетницата.

Лидерът на БСП отказа да коментира напрежението около бъдещия кандидат за президент и оставките на членове на изпълнителното бюро на партията. "Бюрото съм го избрала аз, разбира се. Това не е работа за коментар пред медиите, това си е наш разговор", заяви тя. Същевременно отбеляза, че не се чувства предадена, а в БСП имало различни мнения, включително по темата за кандидат-президентската двойка.

Нинова коментира и защо отказа номинациите за държавен глава на партията си.

"В тази ситуация смятам, че силно политическа кандидатура, политизирана, особено лидерите, не изпълняваме основната функция на президентството – човек, който да бъде обединяващ. Всеки от нас по някакъв начин е разделителна линия. Смисълът на президентската институция е друга – това е България над политическите крамоли, над политическите твърди ядра и т.н. Има такива фигури в България", смята Нинова. На въпрос дали поставя под въпрос за бъдеще натовското настояще на България, Нинова заяви: "Не. Европа и НАТО не."

Още по темата
Още от България

Адекватни ли са мерките за кризите с водата и боклука?