БСП обяви, че лидерите на протестите са подслушвани и следени

БСП обяви, че лидерите на протестите са подслушвани и следени

БСП разполага с достоверна информация, че в МВР по заповед на министъра в оставка Цветан Цветанов са изготвени досиета на лидерите на гражданските протести, те са подслушвани и следени, обяви във вторник лидерът на партията Сергей Станишев. По думите му тази информация е изтекла от вътрешното министерство

Телефоните на лидерите на гражданските протести са подслушвани, следена са текстовите им съобщения, както и имейлите им. Някои са поставени и под външно наблюдение, уточни Станишев. Целта е да се събере информация за хората, за да могат да бъдат дискредитирани.

Сред разработваните от МВР са Ангел Славчев, Дончо Дудев, Янко Петров, Янаки Ганчев и други, каза Станишев. Това на практика са основните лица на протестите в София.

Станишев обяви още, че има изготвени досиета и на лидерите на местните протести. Той изрази опасения, че всички тези разработки и досиета ще бъдат използвани за оказване на натиск върху лидерите на протеста и върху тяхната свободна воля.

От БСП искат служебният министър на вътрешните работи да провери тази информация. Въпросът е за кои от лидерите на протестите има разработки в МВР, по чия заповед са направени, както и дали има съдебна заповед за тяхното подслушване и следене.

"Новият министър на вътрешните работи трябва да попречи на Станимир Флоров (шефът на ГДБОП - бел.ред.), политическият юмрук на Цветан Цветанов, да прикрие следите на тези разработки. Виждаме опит за полицейщина с подходи от времето на Държавна сигурност. Това напомня за похватите на един диктаторски режим. Проверката на тази информация ще бъде първият тест за служебния министър на вътрешните работи", каза още Станишев.

На 24 февруари вътрешният министър в оставка Цветан Цветанов обяви, че "в първите редици на протестите са забелязани лица от криминални структури".

"Българските граждани съвсем справедливо протестираха срещу високите сметки за електроенергията. Но в момента тези протести, които наблюдаваме – тези протести са оглавени с политически цели, криминални структури са "уловени" от обективите на камерите – хора от фирми на Марчело Джотолов и Алексей Петров", каза Цветанов пред ТВ7 часове преди втория национален протест, който извади десетки хиляди българи по улиците на големите градове.

Тогава Цветанов допълни, че в първите редици на протестиращите има хора, занимаващи се с разпространение на наркотици. Според обясненията му сред провокаторите има хора и на БСП, и на сдружението ГОРД на Слави Бинев.

Преди пет дни председателят на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Камен Костадинов обяви, че ДАНС също следят гражданските протести "за възможности да бъдат експлоатирани от криминално проявени и по друг начин зависими лица, които биха могли да ги изкривят в една или друга посока".

Споделяне

Още от България