БСП представя алтернативния си бюджет в понеделник

БСП представя алтернативния си бюджет в понеделник

Председателският съвет към Националния съвет на БСП е заседавал по бюджет 2019 - алтернативата, съобщиха от пресцентъра на партията.

Според информацията бюджетът ще бъде подложен на широко обществено обсъждане в понеделник. В него ще вземат участие синдикати, професионални организации, учени, депутати и членове на Националния съвет на БСП, както и коалиционни партньори.

"Като не се регистрирахме в петък в НС, спасихме над 2.5 млн българи от новия данък върху старите коли. Не се съмняваме, че ГЕРБ и ОП ще си го приемат, но няма как с нашите гласове да им осигурим кворум за поредното бъркане в джоба на най-бедните хора. Що за стабилно управление е това, което разчита на гласовете на опозицията, за да вдигне данъците на хората. Няма как да стане”, е заявила лидерът на БСП Корнелия Нинова, цитирана от пресцентъра на партията.

”Оставете ги тях. Това мнозинство и правителство е на финала. Нека видим ние какво можем да направим след тях, защото навсякъде е разруха - и в здравеопазването, и в социалната сфера, и в сигурността на гражданите", заявила Нинова пред председателите на съвети.

Те са обсъдили финансовите, икономическите и социалните параметри на алтернативния бюджет на БСП. Особено внимание в него се обръща на демографската катастрофа и политиките за младите хора и децата - семейно подоходно облагане, безплатни учебници до 12 клас.

"Как можеш да кажеш, че това е най-социалният бюджет, когато си замразил 12 социални плащания за майки, за отглеждане на дете от работещи майки и т.н. Другата най-уязвима група - пенсионерите, отново оставяш само с швейцарско правило, при положение, че цените на газ, парно, вода, ток, всичко се качва. Отново внасяме предложение за преизчисляване на всички стари пенсии с ясни разчети откъде ще дойдат парите", коментирала Нинова.

Председателският съвет е направил последен преглед на алтернативните мерки, преди внасянето им от народните представители.
  

Споделяне

Още от България