БСП реши да се въздържи от машинно гласуване, ще бъде "експеримент"

БСП реши да се въздържи от машинно гласуване, ще бъде "експеримент"

"На европейските избори през 2014 година ще има между 100 и 500 машини за гласуване, а този тип вот ще бъде експеримент в различни по големина населени места в България. За следващите избори не е ясно дали машинното гласуване ще бъде само на отделни места отново под формата на експеримент". Това обяви във вторник заместник-председателят на парламента Мая Манолова (БСП) по време на презентация на машина и софтуер за гласуване в Народното събрание.

Думите ѝ косвено потвърждават факта, че желанията на ДПС да не се въведе подобен способ за гласуване по-скоро ще надделеят над обещанията и твърденията, които депутатите правеха в началото на мандата, че първо машинният и хартиеният вот ще бъдат паралелни, а впоследствие бюлетините изцяло ще бъдат премахнати.

По неофициална информация от движението и БСП стана ясно, че двете формации ще преговарят в сряда и четвъртък по "неизгладените" въпроси за промени в Изборния кодекс. Социалистите твърдят, че техният законопроект е готов за внасяне. Официалната версия обаче е, че в нормативния акт има "доста неща за изглаждане". По думите на левицата трябвало да се постигне "някакво разбирателство" с техните колеги от ДПС, тъй като иначе нямало как да се случат промените в Изборния кодекс.

Въпреки прекалено многото неясноти и вече основателните очаквания за "козметични" промени в нормативния акт, председателката на комисията за изработване на нов кодекс Манолова във вторник представи втора фирма, която желае да се кандидатира за доставка на техниката за машинния вот.

За да представят устройството, в парламента дойдоха представители на фирмата Ciela Norma. Предлаганият от тях вариант е цялостно софтуерно и хардуерно оборудване. Ако бъде избран моделът на Ciela Norma, в тъмните стаички ще посочваме избора си върху подобно на таблет устройство с тъч-скрийн. С пръст ще обозначаваме номера на предпочитаната от нас партия, след което върху екрана ще се появява цялата кандидат-депутатска листа за района ни.

Устройството дава възможност и за мажоритарен избор на отделни лица от партийните листи.

Нито хардуерът, нито софтуерът са тествани в други държави на реален вот, както и до момента не им е правен независим одит, стана ясно от думите на представителите на "Ciela".

Една машина ще струва около 500 евро или 1000 лева, ако бъдат закупени само 300 за проба, казаха представители на фирмата. "Ако се реши да бъдат оборудвани всички 12 000 секции в страната, ще бъде доста по-евтино", заявиха още от "Ciela".

До момента в парламента е представен още един модел за машинно гласуване – на фирмата Scytl. За разлика от показаната днес апаратура, при Scytl има възможност да бъде закупен само софтуер, който може да бъде инсталиран на различни машини.

Споделяне

Още от България