БСП се провали в червено Невестино

Стоян Танев явно не е бил най-удачната ни кандидатура за кмет, щом загуби в една община, където от години БСП традиционно печели. Това заяви в коментар за частичните местни избори в община Невестино лидерът на БСП Сергей Станишев. Изявлението си Станишев направи в Кюстендил, където бе във връзка със 110-годишнината от основаването на социалистическата партия в града, предаде БТА.

През уикенда, при 65 % избирателна активност, независимият кандидат Димитър Стаменков, подкрепен от СДС, спечели 41% от гласовете. Втори се класира подкрепеният от НДСВ Генчо Зарев с 25 %. Избраният от БСП Стоян Танев отпадна от надпреварата с 22 %. Следващата седмица балотаж между Стаменков и Зарев ще определи кметът на кюстендилската община Невестино.

И тримата кандидати всъщност са членове на социалистическата партия, като подкрепеният от СДС Стаменков дори е член на общинския съвет на партията в Кюстендил. Той искал кандидатурата му да бъде издигната от левицата, но местното партийно ръководство я отхвърлило и Стаменков се кандидатирал самостоятелно, обяснява водачът на кюстендилските червени депутати Иво Атанасов пред "Труд".

Днес Станишев оспори моралността на Димитър Стаменков заради факта, че се обявил за независим, след като е член на общинското ръководство на БСП в Кюстендил.

На свое заседание утре Изпълнителното бюро на БСП ще реши кого ще подкрепят местните социалисти на предстоящия балотаж в събота. "Доброто е, че и двамата кандидати - Димитър Стаменков и Генчо Зарев, са наши членове", коментира Станишев. Той допълни, че за вота през есента за местни избори, БСП ще отсява своите кандидати само по ясни критерии и представени програми, за да се избегнат всякакви лични амбиции на някои от тях

Изборите в Невестино продължиха тенденцията, проявила се и по време на частичните местни избори в Русе и Благоевград миналата година, че левицата има проблеми с издигането на единни кандидатури, а БСП - с избора на авторитетни кандидат-кметове. Колкото и заклинателно Станишев да се обръща към съпартийците си в поредица пленуми на партията, че ще бъде безкомпромисен към опитите за издигане на повече от един кандидат за кмет на дадено населено място от лявото пространство, Невестино доказа, че думите му не срещат разбиране.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: