БСП склонна да свали имунитета на депутати и магистрати

Управляващото мнозинство БСП-НДСВ-ДПС ще търси недостигащите 11 гласа за подкрепа на промените в конституцията по бързата процедура (с мнозинство от 2/3) на базата на по-сериозно ограничаване на имунитетите на депутати и магистрати. Това стана ясно в събота от изказване на председателя на ПГ на Коалиция за България Михаил Миков пред Висшия съвет (ВС) на БСП.

Миков подчерта пред съпартийците си, че обхватът на промените, макар и недостатъчен, е единственият възможен, за който е постигнато единомислие в управляващата коалиция.

Той обаче допълни, че точните текстове на измененията, включително и за ограничаване на имунитета, около които парламентарната комисия ще се обедини, зависят от “условията, които различните политически сили ще поставят за подкрепа”.

За Mediapool Михаил Миков не пожела да коментира дали левицата е склонна на пълно отпадане на имунитета на депутати и магистрати, което поиска първоначално НДСВ и за което настояват от дясната опозиция. Нека първо видим предложенията в комисията, каза той.

Още при инициирането на консултациите по бъдещите промени в конституцията съпредседателите на БНС Красимир Каракачанов и Стефан Софиянски заявиха ясно пред управляващите, че мнозинството трябва да направи определени отстъпки, за да може опозицията да има основание да ги подкрепи. За възможни отстъпки в замяна на подкрепа се изказа и Елеонора Николова от ОДС.

От БСП и НДСВ бяха категорични, че не могат да включат в обхвата други текстове – предложенията на БНС за правомощията на президента или за правото на местната власт да определя сама вида на местните такси или размера на данъците, зад което застанаха и от ОДС. Причината е, че за това не е постигнат политически консенсус от Съвета на управляващата коалиция.

ВС на БСП прие само за информация позициите, от които влиза левицата в дискусията за промени в конституцията. Единствено членът на ЦИК Румяна Сидерова възрази, че подобен въпрос би трябвало да е обект на сериозна дискусия, а не бъде само за информация на форума. По мнение на Сидерова, ограничаването на правомощията на Висшия съдебен съвет за сметка на министъра е точно намеса на властите. Тя обаче допълни, че макар и юрист, не би могла да коментира на базата на чуто, без да има текстовете от конституцията пред себе си.

На заседанието на ВС в събота стана ясно още, че министрите и зам.-министрите на БСП ще подлежат на партиен контрол чрез участие в работата на съветите и комисиите на партията. Пред форума лидерът Сергей Станишев подчерта, че точно комисиите и съветите са мястото, където ще се формира партийната политика и позиция.

Станишев се опита и да тушира недоволството на няколко от съпартийците си, които възразиха срещу неговото предложение за ръководства на тези органи на партията. Най-остра бе критиката на Иво Атанасов, който не бе предпочетен от лидера за шеф на партийната медийна комисия. По думите му, това щяло да доведе до недоверие в дейността му като шеф на парламентарната медийна комисия и до нови разминавания като пропуска в закона за бюджета за 2006 г, с който рекламното време на частните и държавните медии беше изравнено.

Целта на комисията е изработването на медийната политика на партията, а не позиция по отношение на държавната политика, свързана с работата на медиите, подчерта разликата Станишев. Той не потвърди намека на Иво Атанасов за лично отрицателно отношение като припомни, че сам е предложил съпартиеца си за водач на листата в Кюстендил.

ВС на БСП одобри и състава на постоянно действащия Национален предизборен център. Той се оглавява от Ивелин Николов.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?