БСП спира кампанията за избор на лидер

БСП спира кампанията за избор на лидер

БСП временно прекратява отчетно-изборната кампания в цялата страна заради регистрираните случаи на коронавирус в България и мерките, които се взимат, за да се предотврати разпространението му. Това вероятно ще доведе от отлагане и на първите вътрешнопартийни избори за лидер на партията, които по план трябва да се проведат на 26 април.

"В момента най-важно за нас е здравето на хората. Следим ситуацията и в зависимост от нейното развитие, ще вземем следващите си решения", каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

Причината за решението е, че на конференциите из цялата страна много хора се събират в затворени помещения. Според хронограмата на вътрешните избори в БСП до тази неделя общинските и районни съвети на социалистите трябваше да одобрят издигнатите от основните структури кандидати за лидер на партията. Окончателният списък на кандидатите трябваше да бъде обявен до 21 март. Вътрешнопартийната предизборна кампания пък трябваше официално да започне на 27 март. Първият тур на вътрешнопартийния вот е насрочен за 26 април. За да бъде избран даден кандидат на първи тур, той трябва да събере повече от половината гласове. Това обаче изглежда малко вероятно, затова се очаква социалистите да излязат да гласуват на балотаж на 3 май.

Заради решението на Изпълнителното бюро отчетно-изборната кампания временно да бъде спряна, тези срокове вероятно ще се изместят. За да бъдат отложени самите избори трябва да бъде взето решение от ръководството на партията, но това може да стане едва когато има яснота с колко ще се забави целия процес и с нов график.

В края на миналия месец от пресцентъра на БСП съобщиха, че  са номинирани 21 кандидати за председател на БСП. Най-много номинации имаше Нинова. Втори бе Кирил Добрев с 13 номинации. Калоян Паргов, Красимир Янков и Костадин Паскалев са с по шест номинаци, Янаки Стоилов и Георги Гергов с пет номинации, Драгомир Стойнев и Валери Жаблянов с по три 3. Бившите лидери на столетницата Сергей Станишев, Михаил Миков са с по две номинации. Толкова имат и Деница Златева, Жельо Бойчев и Борислав Гуцанов.

С по една номинация бяха Георги Свиленски, Иван Ченчев, Явор Гечев, Георги Пирински, Лъчезар Костов, Станислав Павлов и Атанас Мерджанов. Това обаче не са окончателние номинации. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?