БСП заподозря ГЕРБ в опити да пазарува нейни депутати

БСП заподозря ГЕРБ в опити да пазарува нейни депутати

ГЕРБ се опитва да купи червени депутати, които да напуснат парламентарната група на "БСП за България". На народните представители се обещават "петцифрени заплати", а единственият ангажимент е да крепят правителството при вотове на недоверие. Това обяви зам.-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция във вторник.

По думите му имало поне два такива случаи. Той обаче отказа да назове имена.

За подобен случай първа заговори преди повече от месец лидерът на партията Корнелия Нинова, която от парламентарната трибуна намекна, че именно ГЕРБ стои зад напускането на Спас Панчев от парламентарната група на левицата.

В края на юни социалистите бяха напуснати от лидера на "Земеделски съюз Александър Стамболийски". Засега той е първият народен представител, който се е отцепил от червената група.

На пресконференцията на "Позитано" 20 във вторник заместник-председателят на БСП обяви, че вероятно ГЕРБ се опитва да купи предстоящите догодина местни избори, като чрез постановления на Министерския съвет се раздават пари само на общини с кметове от партията на Бойко Борисов, както и на общини с кметове от ДПС.

С последното такива решение на заседанието на правителството миналата седмица раздадените пари от началото на мандата досега били 360 млн. лева.

Социалистите ще настояват сдружението на общините да излезе със становище по темата, а от Министерството на финансите да бъдат поискани критериите, по които се определят общините, на които да се раздадат средствата. Според БСП има 100 общини с над 2 млн. души население, които никога не са получавали допълнително финансиране при кабинетите на Борисов.

"БСП е втора политическа сила с тенденция да стане първа, а кметовете ѝ получават пари като треторазрядна партия", каза Кирил Добрев. На "Позитано" 20 са недоволни, че се нарушава бюджетната процедура и разпределянето на средствата не минава през парламента.

Той добави, че 40 общини от ГЕРБ получават близо 73 млн.лв., 34 общини на ДПС и близки до тях – 28 млн.лв. и само 5 общини на БСП получават 2,2 млн.лв.

"250 млн.лв. са дадени на общини на ГЕРБ, 70 млн.лв. на общини на ДПС и 8 млн.лв на общини, управлявани от БСП”, коментира Кирил Добрев и посочи фрапантни случаи на малки населени места, които са получили огромни суми от правителството на Бойко Борисов.

"Село с 200 души получава 1 млн.лв. за асфалтиране, друго с 2000 души – 3,5 млн.лв. за пречиствателна станция. Има населени места с малко жители, които не са пропуснати и в трите постановления и получават големи суми, като Доспат, Харманли, Казанлък и др.”, посочи зам.-председателят на БСП и добави, че от големите градове рекордьор е Варна, която е получила 90 млн.лв.

"Купува ли си правителството по този начин парламентарна подкрепа за новия политически сезон, и опитва ли се едва година преди местните избори ГЕРБ да предреши и купи изборите? Защото в тези списъци на населени места няма нито лев за бедстващи и наводнени общини, за хора, които останаха под водата. Всички казваме, че Видинският край е с приоритет и си късаме ризите, но за област Видин имаме само 200 000 лева. Това ли се прави за приоритетния Северозападен край”, попита Добрев. Той добави, че няма пари за майките, за социални мерки, но има пари за асфалт за село, в което живеят 200 жители. "Ние от БСП и нашите представители в местната власт, няма да оставим това просто така. 100 са българските общини, в които живеят над 2 млн. души, които за една година не са получили нито лев от това правителство. ”, заключи Кирил Добрев.

Споделяне

Още от България