БТК обжалва глобата за Нетплюс

Българската телекомуникационна компания ще обжалва наложената ѝ вчера санкция в размер на 100 000 лв. от Комосията за защита на конкуренцията. Това съобщиха в петък от БТК.

Дружеството бе санкционирано по молба на "Нетплюс" ООД, което осигурява достъп до интернет и електронна телефония по комутируем и некомутируем път през мрежата на БТК от 1996 г. за София, Пловдив, Русе, Варна и Велико Търново.

През 2001 г. "Нетплюс" ООД започва да изгражда национална мрежа за интерен пренос на глас. От БТК обаче отказали разширение на комутационния капацитет и услуги, ако не бъдат платени 12 634 лв. дълг за наета линия по трасето София - Добрич.

По същество отказът на БТК ограничава търговията на "Нетплюс" и генерира загуби за дружеството. Затова и то било прринудено да се съгласи на споразумение, че ще плати дълга си, а БТК ще изпълни заявките му.

В предвидения по споразумението от 12 февруари 2002 г. срок, "Нетплюс" покрива дълга си, но БТК не предоставя необходимия му комутационен капацитет.

Според телекома причината за това е, че дружеството не си е платило инсталационните такси. От КЗК обаче смятат, че БТК не е изпълнила задължението си съгласно Общите условия писмено да уведоми "Нетплюс" за инсталационни и месечни такси, а е сторила това по телефона.

От КЗК считат, че БТК всъщност е използвала нуждата на "Нетплюс" от допълнителен капацитет, за да събере вземанията си по наетата линия София-Добрич. Не следва заплащането на единия вид услуга на БТК да се обвързва с предоставявеното на другата. Това е икономическа принуда, която противоречи на добросъвестната търговска практика, аргументира санкцията си Комисията за защита на конкуренцията.

Споделяне

Още от Бизнес