БТК поиска кабелните оператори да платят за ползването на каналната й мрежа

БТК настоява кабелните оператори, които ползват незаконно каналната ѝ мрежа, да заплатят за ползването от 1 януари 2004 г. досега по 19 ст. на линеен метър. Това се казва в разпространено в понеделник становище на компанията.

От БТК предупреждават още, че предложената цена е валидна до 1 май 2005 г.

Според експертите на телекома над 900 километра кабели на операторите са прокарани без договор и без съгласието му. И това е само онази дължина, която е установена след като повечето от големите оператори са признали за наличието на свои кабели в каналите. Има обаче и други оператори, които не са декларирали положените си кабели, се казва в становището на БТК.

Според компанията, сред операторите, декларирали кабелите си като незаконно поставени в каналите, са Евроком кабел със 193 км незаконна мрежа, София комюникейшънс -  234 км, Евроком Пловдив – 36 км, Евротур Сат – 70 км.

Центрум груп е отказала да декларира положените си кабели, а Кейбъл Тел имала договори с БТК.

БТК е поканила миналата седмица големите оператори да регламентират отношенията си и да подпишат договори. Срокът, определен от телекома, изтича на 26 май, вторник, завършва съобщението от компанията.

От Асоциацията на българските кабелни оператори обявиха, че в деня на изтичане на срока ще обявят позицията си по спора.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?