България е държава със застрашена стабилност

България е държава, за която все още съществуват рискове за вътрешната стабилност. Това сочи третото световно проучване “Индекс на провалените държави”, което се провежда от базираните във Вашингтон организации “Фонд за мир” и политическото списание на фондация "Карнеги Форин полиси".

Изследването се издава от 2005 година. Целта е да се очертаят държавите, които са в най-лошото социално-икономическо състояние и чиято политическа нестабилност води до непосредствени рискове за съответните региони.

В индекса са включени 177 държави, които са класирани по 12 икономически, социални, военни, съдебни и политически показатели. България заема 128-мо място в последната годишна класация. На първо място като държава - източник на най-голяма заплаха се сочи Судан. Най-стабилна е Норвегия, която заема последното 177-мо място.

Проучването е установило, че през последните няколко години България е постигнала макроикономическа стабилност и значителен икономически растеж след предприемането на важни пазарни реформи. Безработицата спада, но изтичането на мозъци към по-добре развитите страни продължава да бъде сериозен проблем.

Като проблемна е посочена съдебната система, тъй като българските магистрати са независими, но тяхната ефективност е уязвима поради липса на координация, тежки процедури и корупция, се казва в доклада.

Според индекса за провалените държави трафикът на хора продължава да бъде голям проблем за България. Полицията е подобрила до известна степен своя професионализъм през последните години, но все още има инциденти, при които служителите на МВР проявяват произвол и нарушават правата на заподозрени лица.

Продължава да има голямо разслоение между развитието на големите градски центрове и по-малките населени места.

В изследването се прави извода, че груповите недоволства в България са намалели, след като правителството е взело “мерки за смекчаване на дискриминацията и за намиране на повече възможности за реализация на ромите”. Все пак се посочва, че това малцинство живее в дълбока бедност и е крайно маргинализирано.

Изследването прави прогнозата, че България ще продължи да води стабилен курс по пътя на европейската интеграция. Членството на страната в НАТО се посочва като гаранция за реформиране на армията, а приемането на страната в ЕС ще окуражи икономическите реформи и полагането на сериозни усилия в битката с организираната престъпност и престъпността.

Препоръката е във възможно най-кратки срокове да се положат усилия за реформиране на правосъдната система и за изкореняване на корупцията в публичната администрация.

Класацията на проучването сочи, че държави като Барбадос, Панама, Монголия, Черна гора и Коста Рика се радват на по-голяма стабилност от България. Като малко по-нестабилни се оценяват Румъния и Хърватия.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?